Tvillingrekord: de föddes från embryon som frystes ner 1992

av Titti Carlberg

19 December 2022

Tvillingrekord: de föddes från embryon som frystes ner 1992
Advertisement

Många par som vill få barn men som har vissa svårigheter att bli gravida bestämmer sig för att välja alternativa lösningar som till exempel provrörsbefruktning. Ett nedfryst embryo, tack vare en kvinnas befruktade ägg, implanteras i en annan kvinnas livmoder, vilket sätter igång graviditeten.

Så var det för ett par i Oregon, som har blivit populära på webben för ett exceptionellt och annorlunda faktum: mannen och hans hustru fick tvillingar, en pojke och en flicka, födda från embryon som frystes ned för 30 år sedan.

via New York Post

Advertisement
Rachel Ridgeway/Facebook

Rachel Ridgeway/Facebook

Rachel Sathrum födde lilla Lydia och Timothy Ridgeway, barnen föddes från embryon som frystes ned den 22 april 1992: vi pratar om ett rekord, eftersom dessa är de längst överlevande embryon som någonsin har registrerats. De förvarades fram till 2007 på fertilitetslaboratoriet West Coast, innan de donerades, av det anonyma par som hade skapat dem, till National Embryo Donation Center (NEDC) i Tennessee, en ideell organisation som sysslar med embryodonation.

Detta händer när ett par som väljer in vitro-fertilisering producerar fler befruktade ägg än vad de faktiskt behöver och bestämmer sig för att frysa in dem, donera dem till forskning eller till andra par som vill ha barn.

NEDC berättar att Timothy och Lydia officiellt satte rekordet för bebisar födda från embryon som frystes ned så långt innan förlossningen. Det tidigare rekordet tillhör Knocksville Center, där två systrar föddes från embryon som frystes ned 24 respektive 27 år tidigare.

Advertisement

Twins Lydia and Timothy Ridgeway were born to Philip and Rachel Ridgeway on October 31 from what may be the longest-frozen embryos to ever result in a live birth.

Pubblicato da News 4 San Antonio su Lunedì 21 novembre 2022

Makarna Ridgeways var bara barn på 3 respektive 5 år när deras barn skapades in-vitro av ett anonymt par: den biologiska pappan hade varit 50 år gammal och äggdonatorn 34.

Rachel och Philip konsulterade donatordatabasen, de letade medvetet efter "särskild hänsyn", den som det var svårare att hitta mottagare till. Datumet för frysningen var inte angivet, även om Ridgeways omedelbart förstod att det måste ha skett för en tid sedan: det de dock inte föreställde sig var att de var de äldsta som någonsin registrerats.

"Vi bad inte specifikt om de äldsta frysta embryon i världen. Vi ville bara ha de som hade väntat länge" berättar Philip.

Paret har ytterligare fyra barn på åtta, sex, tre och två år. Det fanns fem trettioåriga embryon, varav endast tre var användbara och två av dessa anpassade sig i Rachels livmoder. "På sätt och vis är de våra äldsta, trots att de är yngre än våra andra barn." 

Vi hälsar rekordtvillingarna välkomna!

Advertisement