Nu introduceras det första projektet i världen som tillåter dig att välja utseende på dina barn

av Titti Carlberg

12 Januari 2023

Nu introduceras det första projektet i världen som tillåter dig att välja utseende på dina barn
Advertisement

Många par vill ha ett barn, några av dem drömmer om en pojke medan andra drömmer om en flicka, men i slutändan är det viktiga att barnet är friskt. Att föreställa sig att kunna välja kön eller till och med de somatiska dragen är ren science fiction, eller har i alla fall varit.

Ett laboratorium i Berlin har gjort det till verklighet: efter 50 år av vetenskaplig forskning kommer det nu att bli möjligt att bestämma hur ett barn ska se ut med hjälp av en speciell meny. Men låt oss ta reda på mer.

via The Economic Times

Advertisement

Berlin EctoLife-lab är skapat av vetenskapskommunikatören och bioteknologen Hashem Al-Ghaili efter fem decennier av banbrytande forskning. Idén föddes för att kunna låta par med fertilitetsproblem få barn, men med en innovativ möjlighet: att välja de somatiska dragen och därmed barnets utseende genom att konsultera en meny. EctoLife skulle kunna föda cirka 30 000 barn varje år och genom ett speciellt "elitpaket" även göra det möjligt för föräldrarna att välja färg på barnets hår och ögon, men inte bara: det skulle också vara möjligt att specificera barnets längd och dess fysiska styrka och intelligensnivå.

"Vi introducerar EctoLife, världens första anläggning i sitt slag som drivs av helt förnybar energi", säger Al-Ghaili. Enligt bioteknologen skulle hans lösning kunna förbättra möjligheterna, inte bara hos kvinnor med reproduktiva problem, utan även för de länder som har en stor minskning av befolkningen.

Advertisement
 Hashem Al-Ghaili/Youtube

Hashem Al-Ghaili/Youtube

De enda hindren för hans mål är etiska frågor, som stoppar hans projekt från att bli en fullvärdig verklighet. 

"Varje enskild funktion som nänms i konceptet är 100% baserad på vetenskap och har redan uppnåtts av forskare och ingenjörer.Det enda som nämns i konceptet är att bygga en prototyp genom att kombinera alla funktioner i en enda enhet. Tidsmässigt beror det mycket på de etiska riktlinjerna. För närvarande är forskning på mänskliga embryon inte tillåten längre än 14 dagar. Om dessa begränsningar lättas kommer EctoLife inom 10 till 15 år finnas i utbredd användning över hela världen. Till det lägger vi till fem år av allmänhetens medvetenhet och utbildning för att hjälpa människor att bli mer mottagliga för teknik."

Hela strukturen rymmer 75 laboratorier med 400 tillväxtkapslar vardera, som på konstgjord väg simulerar de naturliga förutsättningarna för utveckling av ett embryo. Genom en skärm som är kopplad till en specifik applikation på en mobiltelefon är det möjligt att följa barnets framsteg i realtid.

"Varje tillväxtkapsel är utrustad med sensorer som kan övervaka barnets vitala tecken, inklusive hjärtfrekvens, temperatur, blodtryck, andningsfrekvens och syremättnad. Systemet som är baserat på artificiell intelligens övervakar även barnets fysiska egenskaper och rapporterar eventuella genetiska anomalier.".

 Hashem Al-Ghaili/Youtube

Hashem Al-Ghaili/Youtube

Vidare, enligt teorin att barn börjar lära sig ett språk genom att lyssna på sin mammas röst, är EctoLife-kapslar utrustade med högtalare som återger ord, ljud och musik. 

"Vårt mål är att få smarta avkommor som verkligen återspeglar dina smarta val. Och om du vill att ditt barn ska utmärka sig i mängden och få en bättre framtid, erbjuder vårt paket dig möjligheten att förändra alla egenskaper hos ditt barn med ett stort utbud på över 300 gener. Det låter dig också korrigera eventuella genetiska brister som är en del av din familjehistoria."

Utan tvekan ett extremt avantgarde projekt: vad tycker du? Är det en acceptabel lösning eller är det en som går över alla gränser?

Advertisement