Detta är det vackraste kvinnliga namnet av alla: det säger vetenskapen

av Titti Carlberg

05 Augusti 2023

Detta är det vackraste kvinnliga namnet av alla: det säger vetenskapen
Advertisement

Att välja namn är ett extremt viktigt och känsligt ögonblick, eftersom föräldrarnas beslut kommer att följa barnet hela dess liv. Förutom personlig smak och preferenser har vetenskapen kommit till en obestridd åsikt: låt oss se vilket kvinnligt namn som anses vara det vackraste av dem alla.

via New York Post

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Finns det något namn som är vackrare än de andra? Enligt vetenskapen, ja. En studie har kommit till en slutsats som fastställer vilket som är den bästa kvinnliga apellationen totalt sett. Namnet har enorm relevans i alla människors liv, eftersom det blir en oupplöslig del av oss själva och vår identitet. Det är oftast mammor och pappor som väljer det, utifrån egen personlig smak, preferenser, förfäder och så vidare.

Vi kanske gillar ett namn för att vi förknippar det med en person som väcker vår sympati, någon som vi har älskat eller beundrat, eller på grund av dess speciella karaktär, för att det är sött, eller för dess beslutsamma eller ädla klang. Återigen kan barn ärva sina farföräldrars namn, men valmöjligheterna är verkligen breda.

För vetenskapen finns det dock en vinnare.

Advertisement

En undersökning har analyserat kvinnliga namn utifrån hur de låter

En undersökning har analyserat kvinnliga namn utifrån hur de låter

Pixabay

Den engelska sajten My1stYears har i samarbete med Dr. Bodo Winter, professor i kognitiv lingvistik på University of Birmingham, avslöjat vilket som är världens vackraste namn. Forskningen baserades på ljudets symbolik, det vill säga den melodiska harmonin mellan ordet och dess innebörd: vissa namn skulle låta bättre än andra på grund av likheten mellan deras uttal och begreppet de innehåller.

Att välja det perfekta namnet inkluderar även hjälp av andra sinnen, såsom lukt och känsel: Dr. Winter, chef för studien, undersökte ljuden av varje kvinnonamn för att identifiera det vackraste någonsin och han kom fram till en slutsats.

Det vackraste flicknamnet av alla: här är vinnaren

Det vackraste flicknamnet av alla: här är vinnaren

Pixabay

Resultatet av analysen sanktionerade vetenskapligt yttrande: det är ett namn av grekiskt ursprung, vars betydelse är "visdom". Under studien visade det sig vara det med det mest behagliga ljudet bland alla undersökta. 

Enligt denna forskning är det vackraste kvinnonamnet Sofia eller Sophia. Detta inkluderar även liknande namn som Sophy och Sophie. Förutom att ståta med en avundsvärd melodi är det lätt att uttala på alla språk: även om det är särskilt populärt i Frankrike och Spanien, används det i minst tjugo andra länder.

Dessutom, för att bekräfta professor Wintres resultat finns det en artificiell intelligens: GPT-chatt som definierar namnet Sophia som en symbol för nåd, elegans och intelligens. Därefter följer namnen som anses vackrast Zoé, Everly, Jesse och Rosie, men även Enola, Eva, Evelyn och Elena. 

Vad tycker du om namnet Sophia? Tycker du att det förtjänar förstaplatsen på prispallen?

Advertisement