Spegeln återspeglar inte den verkliga bilden av en person: vad finns bakom den?

av Titti Carlberg

18 Februari 2024

Spegeln återspeglar inte den verkliga bilden av en person: vad finns bakom den?
Advertisement

Speglar är väldigt speciella verktyg: de reflekterar ljuset och därför också bilden av oss, vilket ger oss en perfekt bild av oss själva, eller hur? Nja, inte riktigt: det är bara att ställa sig framför spegeln och knäppa ett kort för att inse hur resultatet blir annorlunda. Men varför blir det så och vilken är den rätta versionen? Hur förändrar spegeln vår bild av oss på ett sätt som vi inte ens kan föreställa oss? Låt oss ta reda på det tillsammans!

Advertisement

Den sanna bilden i spegeln

Den sanna bilden i spegeln

Pexels

Uppfattningen av bilden på oss själva i spegeln har mycket att göra med vår uppfattning i allmänhet, vare sig det gäller oss själva eller vår omgivning. Det är nu väl etablerat att människor tenderar att föredra det de anser vara bekant och att reagera med obehag när de ställs inför nya saker. Följaktligen är vi vana att se bilden oss själva i spegeln och mindre vana att se den i andra sammanhang, som på fotografiet, taget med en smartphone eller en kamera. Å andra sidan, erkänn att du också tycker att du inte är fotogenisk.

Fysisk skönhet har lite att göra med det, men det är säkert kopplat till en social uppfattning om oss själva. När man ser sig i spegeln vänjer man sig vid en viss bild av sig själv: varje "ny" bild uppfattas automatiskt som negativ. Kort sagt erbjuder spegeln en partiell reflektion som förmedlas av belysning, vinkel, social uppfattning och jämförelse med andra medel.

Advertisement

Den verkliga bilden av kameran

Den verkliga bilden av kameran

Pexels

Och hur är det med kameran? Även i det här fallet är saker och ting inte så enkla som man skulle vilja. Ett fotografi fångar ansiktet objektivt, som om det vore en spegel, eller hur? Nej, absolut inte. Om spegeln leker med vår uppfattning, vinkel och belysning, lägger en kamera också till typen av lins, avstånd, applicerade filter, mjukvarumanipulationer, artificiell intelligens och så vidare.

Att se på ett foto lite då och då framhäver diskrepanser med bilden av oss själva som vi minns från spegeln och som vi är vana att se dag efter dag. För att hitta en viss likhet, vänd bara på bilden: det går att fota med spegelläget aktiverat med i stort sett alla smartphones. Det är en strategi som försöker överbrygga klyftan mellan vår uppfattning och den bild vi ger samhället. Vilket inte är en enkel uppgift.

Så, driver spegeln med oss?

Så, driver spegeln med oss?

Pexels

Utöver de skillnader vi har sätt, som rör både social uppfattning och de teknologier som används kan spegeln luras. Som vi har sett finns det ingen spegel eller kamera som reflekterar en bild som är exakt vår. Vissa speglar tenderar dock att dra fördel av denna förvrängning av verkligheten, med en strategi som om den vill ge oss en bättre bild av oss själva. Som till exempel:

  • spegla sig i ett mjukt ljus, vilket gör att huden ser slätare ut och accentuerar kroppsformen, vilket gör oss mer behagliga för vår blick;
  • en spegel som har en lätt konkavitet gör att vi ser smalare ut än vad vi egentligen är;
  • en lätt lutad spegel gör den övre delen av kroppen större än den nedre.

Sammanfattningsvis är det viktigt att komma ihåg att en spegel aldrig kommer att ge oss den exakta bilden av oss själva, vare sig vi använder knep eller inte. Alla människor uppfattar varandra på olika sätt, beroende på egna fördomar. Och det är dessutom viktigt att acceptera sig själv med ofullkomligheter och unika egenskaper, oavsett de fotografier och reflektioner vi ser runt omkring oss.

Advertisement