Du använder det varje dag men vet inte hur det fungerar: ansiktsigenkänning i din smartphone

av Titti Carlberg

27 Januari 2024

Du använder det varje dag men vet inte hur det fungerar: ansiktsigenkänning i din smartphone
Advertisement

Moderna smartphones är en koncentration av teknik som vi ofta tenderar att ta för givet. Vi kan utföra betalningar utan att fysiskt röra någonting, utnyttja artificiell intelligens för snabba sökningar och till och med identifiera oss med vårt ansikte. Så, hur fungerar ansiktsigenkänning i en smartphone? Låt oss upptäcka det tillsammans.

Vad är ansiktsigenkänning och hur fungerar den?

Vad är ansiktsigenkänning och hur fungerar den?

Freepik

Som ordet antyder är ansiktsigenkänning en metod som låter dig identifiera eller bekräfta en pesons identitet utifrån deras ansikte. Detta är en ganska ny teknik, åtminstone i smartphones, det är en del av uppsättningen av biometriska säkerhetsverktyg. För att vara tydlig använder moderna telefoner huvudsakligen två: fingeravtryck och ansiktsigenkänning.

Det används för att låsa upp telefonen eller komma åt särskilda tjänster som tillhandahålls av applikationer. Ansiktsigenkänning används för att jämföra människors ansikten med foton i bevakningslistor och har därför också en roll i brottsbekämpningen. Vilket för oss till en av dess största nackdelar, som vi kommer att se inom kort.

Advertisement

Hur fungerar ansiktsigenkänning i smartphones?

Hur fungerar ansiktsigenkänning i smartphones?

Freepik

Som antyddes i inledningen av artikeln finns det mer i en modern telefon än vi kan föreställa oss. Något liknande kan också sägas om tekniken som gör att användaren kan identifiera sig med sitt ansikte. Så, här förklarar vi hur ansiktsigenkänning fungerar i en smartphone:

  • Ansiktsigenkänning. Varje gång du öppnar kameran och ramar in ditt ansikte känner systemet av det, så detta är den första fasen i ansiktsigenkänning. Fast du behöver inte öppna kameran.
  • Ansiktsanalys.Ansiktsbilden fångas och analyseras av smartphonesystemet: i stort sett alla modeller utför analys i 2D, medan de mest avancerade också kan göra det i 3D, med hjälp av en infraröd sensor. I båda fallen skapar ansiktsigenkänning ett digitalt avtryck av ansiktet.
  • Konvertering till bilddata. Den analoga informationen som erhålls från ansiktsigenkänningssystemet omvandlas till digital data, det vill säga ett faceprint som kan jämföras med vilket ansikte som helst i databasen.

I smartphones sker den jämförelsen med den data vi redan har: ditt ansikte. Vid andra användningsområden jämförs dock det erhållna ansiktet med en mycket större databas.

För och nackdelar med ansiktsigenkänning

För och nackdelar med ansiktsigenkänning

Freepik

Om vi pratar om smartphones är för och nackdelar med ansiktsigenkänning ganska uppenbara. För det första låser telefonen upp sig genom att "titta" på ditt ansikte och undvika andra interaktioner: det behövs inget fingeravtryck eller säkerhetskod. Men samtidigt beror teknikens kvalitet på kvaliteten på den fotografiska sensorn: svaga ljusförhållanden, skägg och glasögon, om man inte hade det i sitt ursprungliga faceprint, kan ofullkomliga bilder påverka resultatet. I många fall är fingeravtryck snabbare och mer pålitligt.

Ansiktsigenkänning används dock flitigt av myndigheter, med en metod som kan variera beroende på olika faktorer. Det används som säkerhet och kontroller, med all dess potential för följderna. Liksom all teknik har den strängt taget därför varken för eller nackdelar, utan bara bra och dåliga användningsområden.

 

Advertisement