När vanan att äta på natten blir ett problem: nattätningssyndrom

av Titti Carlberg

01 Januari 2024

När vanan att äta på natten blir ett problem: nattätningssyndrom
Advertisement

Att vara klädd i pyjamas, på natten, framför det öppna kylskåpet och fundera på vad man ska äta är inte så sällsynt som man kanske tror. Tvärtom är det en ganska vanlig företeelse som till och med har ett vetenskapligt namn. Det handlar om Night Eating Syndrome eller NES, nattätningssyndromet. Låt oss se vad det handlar om och hur man kan frigöra sig från det.

Vad är nattätningssyndromet och när ska man börja oroa sig över det?

Vad är nattätningssyndromet och när ska man börja oroa sig över det?

Freepik - Not the actual photo

Night Eating Syndrome kännetecknas av ett oregelbundet mönster av dagligt ätande, det är en störning som leder till frekventa uppvaknanden under nätterna med en okontrollerbar önskan att äta något. Om man inte äter något skulle det vara omöjligt att somna om. De människor som är drabbade av nattätningssyndromet hoppar ofta över frukosten med följden att de konsumerar de flesta av kalorierna efter middagen eller under natten. Det pratas mer specifikt om NES när en person överskrider 25% av sitt kaloriintag efter kvällsmaten och före frukosten.

Klassad som en ätstörning och diagnotiserad enligt DSM-5, förekommer nattätningssyndromet hos cirka 1,3% av världens befolkning, men det kan även nå toppar på 10% hos överviktiga personer, det vill säga de med ett BMI på över 30, med en positiv korrelation mellan NES och body mass index. Kort sagt, det som kan börja som ett oskyldigt nattligt sug kan leda till ett syndrom som måste tas på allvar.

Advertisement

Vilka är drabbade av nattätningssyndrom?

Vilka är drabbade av nattätningssyndrom?

Freepik - Not the actual photo

Som vi nämnde tidigare är i genomsnitt 1% av världens befolkning drabbade av nattätningssyndromet. Men antalet kan vara högre, med tanke på bristen på medvetnhet av denna ätstörning. Ur denna synvinkel, även om en positiv korrelation kan identifieras mellan Night Eating Syndrom och body mass index, kan vi inte med säkerhet säga att det bara handlar om en tillfällighet.

Det kan finnas en koppling till ångest, depression och stress. Faktum är att nattätningssyndromet förekommer oftare hos överviktiga och feta människor och i synnerhet hos män. Ett element som skiljer NES från andra ätstörningar är en förvrängning av dygnsrytmen, det vill säga sömn-vaken rytmen. I praktiken blir den inre klockan störd vilket är orsaken till att vi står i pyjamas framför kylskåpet på natten. I jakt på något att äta.

Hur man behandlar nattätningssyndromet

Hur man behandlar nattätningssyndromet

Freepik - Not the actual photo

Det är möjligt att bota NES, men det krävs ett tillvägagångssätt som kombinerar medicinsk terapi, psykoterapi och särskild uppmärksamhet på kosten. Ur denna synvinkel är det viktigt att utvärdera påverkan av yttre händelser och personligt humör på ens sömn. Kort sagt, det är tillrådligt att övervaka ens vanor för att förstå dynamiken i nattätande, hantera negativa känslor och stabilisera kaloriintaget under dagen. Nedan har vi listat några strategier som kan stödja terapin:

  • planera dina måltider noga under dagen;
  • eliminera koffein för att minska risken för sömnlöshet;
  • undvika alkohol före sänggåendet;
  • begränsa mat med ett högt kaloriinnehåll och fet mat, åtminstone när du äter hemma;
  • hoppa inte över några måltider; 
  • drick en avkopplande kopp örtte innan du går till sängs.

Detta är inga strategier som ensamma kan lösa problemet, utan stöd för de faktiska botemedlen. Det är dessutom viktigt att kontakta en specialist som noggrant kan utvärdera situationen och skapa en personlig behandlingsplan. Varje annan åsikt är som sagt var bara åsikter.

Advertisement