Matematiskt spel: klarar du lista ut hur mycket ekefanten, hunden och fågeln väger tillsammans?

av Titti Carlberg

05 Augusti 2023

Matematiskt spel: klarar du lista ut hur mycket ekefanten, hunden och fågeln väger tillsammans?
Advertisement

Matematiska gåtor motiverar många individer att testa sig själv och det är inte svårt att förstå orsaken, de gör det för att förstå hur pass intelligenta de är, men framför allt om de är bra på logiskt tänkande. Frågesporter håller alltid sinnet tränat och det är därför många, så fort de hamnar framför en, omedelbart bestämmer sig för att försöka lösa den. De slösar ingen tid utan läser in frågan och försöker på kortast möjliga tid lista ut det rätta svaret.

Hemligheten är att inte ha för bråttom, hålla sig lugn, studera testet noggrant och fundera på hur du ska utföra det för att nå en slutsats. 
Testa dig själv... Upptäck om du är ett geni i matematik

via actrepublic.com

Advertisement
Matematiskt spel: klarar du lista ut hur mycket ekefanten, hunden och fågeln väger tillsammans? - 1

Tänk efter noga. Bilden föreställer tre djur som turas om att väga sig på en våg. I det första fallet är elefantens och fågelns vikt tillsammans 20 kg, hunden och fågeln väger tillsammans 10 kg, medan elefanten och hunden väger 24 kg tillsammans. Frågan är hur mycket hunden, elefanten och fågeln väger tillsammans. 

Det verkar nästan omöjligt att lösa frågan, men du kan ta hjälp av matematiken. Skapa ett system med tre okända och lös ekvationen. Så fort du har listat ut vikten på ett av djuren blir det lätt att förstå hur mycket de andra väger. Vissa försöker genomföra uppgiften mentalt i hopp om svaret ska bli korrekt, medan andra föredrar att använda papper och penna och göra olika försök.

Om du inte kunde lösa ekvationen eller vill försäkra dig om att du har det rätta svaret, frukta inte du finner lösningen nedan.

Advertisement
pixabay

pixabay

Att komma fram till rätt svar är inte enkelt, man måste vara duktig på matematik. Allt du behöver göra är att förstå att fågelns vikt är lika med en gång 20 kg minus elefantens vikt och en gång 10 kg minus hundens vikt. Så vi har:

  • fågeln= - hunden
  • elefanten=20-fågeln (alltså elefant = 20-10+hund)
  • Så om elefant+hund =24 får vi 20-10+hund=24

Med det sagt, genom att lösa den sista ekvationen väger hunden 7 kg (2hund=24-10 så hunden = 14/2 eller 7).
Härifrån blir det lätt att räkna ut att fågeln väger 3 kg och elefanten 17. Så vikten på dem alla tillsammans är 27.

Klarade du detta?

Advertisement