Kroppslukten förändras när vi blir äldre: vetenskapen förklarar varför

av Titti Carlberg

29 Juni 2023

Kroppslukten förändras när vi blir äldre: vetenskapen förklarar varför
Advertisement

Under uppväxten genomgår människokroppen många förändringar, vilket resulterar i utvecklingen hos personen och dess inträde i vuxenstadiet. Om det är sant att vi ständigt förändras, representeras de olika stegen av exakta makroegenskaper: till exempel är ålderdomen typiskt förknippad med uppkomsten av störningar kopplade till åldrandet, med kraft som gradvis minskar och större allmän svaghet. Men det är inte allt: i detta skede av livet antar huden en speciell lukt, som i allmänhet tillskrivs äldre människor.

Varför händer detta och vad beror det på? Låt oss ta reda på det tillsammans.

via Healthline

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Med årens gång blir kroppen föremål för många förändringar: rynkor uppstår i ansiktet, huden blir slapp, benen ömtåligare, den klasssiska "värken" på grund av tiden tar över och så vidare. En av de mest märkliga aspekter handlar dock om en typisk detalj som äldre människor har gemensamt. Hudens doft, när man blir äldre, börjar den förändras och får en speciell lukt. 

Det är uppenbarligen ingen stark eller envis doft, utan en svag förändring som dock inte undgår de mest uppmärksamma näsborrarna. Faktum är att lukten är nästan omärklig, men närvarande. Detta påverkar dock inte bara människor, utan även vissa däggdjur. Faktum är att forskare tror att denna märkliga funktion är användbart för att upptäcka hur gamla dessa djurarter är, särskilja äldre exemplar från yngre och därför välja ut den bästa partnern för respektive djur.

När börjar denna kemiska förändring och vad är anledningen till att det händer?

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Den typiska lukten vi talar om börjar sin process vid cirka 40-årsåldern: en period då vi förvisso fortfarande är unga, men under vilken vissa förändringar äger rum i kroppen. Människokroppen initierar vissa nedbrytningsprocesser och detta leder till produktionen av molekylen 2-nonenal, en omättad aldehyd som är ansvarig för kroppslukten. Om vi tänker på aldehydgrupperna i vissa parfymer är många överens om att doften kan förknippas med äldre människor.

Anledningen till att detta händer är ännu inte helt klarlagt, även om det antas att det beror på hormonella obalanser som uppstår under åldrandeprocessen, på olika kostvanor som konsumeras i den åldern, på förändringar i svettkörtlarna och allmäna förändringar som påverkar sekretet.

I vilket fall som helst, eftersom det är en naturlig process, är det inte irriterande alls: doften av vår hud kommer helt enkelt att förändras när vi når ålderdomen.

Advertisement