Är det bättre att ha fönstrena öppna eller stängda för att skydda sig mot värmen? Expertutlåtande

av Titti Carlberg

01 Juli 2023

Är det bättre att ha fönstrena öppna eller stängda för att skydda sig mot värmen? Expertutlåtande
Advertisement

Med sommarens ankomst vaknar tankarna på en strandsemester, kvällar med vänner, strandfester och glädje. Men som med allt annat lurar medaljens baksida runt hörnet: vi menar den kvava värmen, sommarmånadernas fiende nummer ett, framför allt för äldre personer och de som lider av lågt blodtryck. De som bor vid badorter kan alltid förfriska sig med ett dopp i havet, medan de som bor i staden får nöja sig med en bassäng.

Men hur är det inomhus, hur besegrar du värmen i ditt hem? Nu syftar vi inte bara på luftkonditionering, utan användningen av fönster: är det bästa att ha dem öppna eller ska man hålla dem stängda?
Experter ger oss svaret. 

via The Guardian

Advertisement
AI Generated - Psycode

AI Generated - Psycode

Med vårens ankomst kommer det goda humöret tillbaka, lusten att vara utomhus, att klä sig i tunna kläder och att njuta av dagsljuset som äntligen varar längre. Klimatet denna säsong är behaglig och vi förbereder oss för sommaren, den riktiga perioden av lycka för många.

Men den här tiden under året ger inte bara semester och dopp i havet, utan också höga temperaturer som verkar bli allt högre för varje år som går. Detta kan representera ett obehag och inte bara under dagen: om huset absorberar dagens värme kan till och med att sova på natten bli ett problem och den nödvändiga vilan äventyras. Ett riktigt problem för folk som jobbar på dagarna.

Finns det en lösning på detta problem och går det att hålla sin bostad så sval som möjligt? Är det bättre att ha fönstrena öppna eller ska man ha dem stängda under dagen? När man känner sig varm är det nästan givet att man vill öppna dem på vid gavel för att låta frisk luft cirkulera, men är det bästa strategin?

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

När temperaturen överstiger 30° kan det bli riktigt tröttsamt att utföra normala dagliga aktiviteter utan att känna en viss andfåddhet. Den kvava hettan belastar, man blir lätt irriterad eller upprörd över småsaker, samt känner en viss svaghet, både fysiskt och psykiskt. Förutom att dricka mycket vatten, vad kan vi göra för att känna lite svalka innanför bostadens väggar? Låt oss se vad experter säger.

Det är inte alla som har luftkonditionering i sin bostad och bland dem som har en är det många som undviker att använda den. Ett alternativ representeras av fläktar, som dock kanske inte räcker till om det är för varmt inomhus. De flesta har sina fönster öppna på sommaren för att ha dem stängda ger känslan av att det blir ännu varmare.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Men många experter förklarar att först och främst, om fönstren är utsatta för direkt solljus, bör gardinerna vara fördragna: genom att skapa lite skugga kommer temperaturen i huset inte stiga ytterligare. För att undvika en sorts växthuseffekt i bostaden rekommenderas dessutom att både ha fönstrena stängda och gardinerna fördragna under dygnets varmaste timmar, så att bostaden inte når utomhustemperaturen.

I verkligheten bör fönster bara öppnas när innetemperaturen är högre än utomhustemperaturen. I alla andra fall bör de hållas stängda för att hålla temperaturen lägre än vad den är utomhus. Sammanfattningsvis är därför rekommendationen att i perioder av intensiv värme hålla fönstren stängda under dagen, särskilt om de utsätts direkt för solen, och att öppna dem under kvällstimmarna, när utomhustemperaturen sjunker och det blir möjligt att låta frisk luft cirkulera.

Vad tycker du om dessa tips? Hur skyddar du dig mot den stekande inomhusvärmen under sommaren?

 

Advertisement