Spagettisleven döljer en mycket användbar funktion: känner du till den?

av Titti Carlberg

01 Augusti 2023

Spagettisleven döljer en mycket användbar funktion: känner du till den?
Advertisement

Vi har alla, under vårt liv, varit tvungna att hänge oss åt matlagning någon gång. Denna aspekt är grundläggande för uppehället, eftersom för att kunna leva ett självständigt liv är det nödvändigt att veta hur man tillagar de olika produkterna, men framför allt att känna till redskapen.

Bland de redskap som används mest finns säkert sleven, vilken är nödvändig för att häva upp pastan, det finns dock en som är specifik för spagetti, den har en speciell form, med laterala "tänder" och ett hål i mitten. De flesta människor antar att dess funktion bara är en, men istället har den dolda egenskaper som få personer känner till.

Advertisement
Imgur

Imgur

När man kokar pasta, väntar man vanligtvis på att vattnet ska koka upp innan man lägger i den form av pasta man har valt och väntar på att den ska koka klart. När den är klar häller man över den i ett durkslag för att låta vattnet rinna av. Om pastaformen du har valt är spagetti, så finns det en specifik slev till det. Men om man observerar sleven noggrant, kan man lägga märke till en viss detalj, vilken framkallar frågor.

Advertisement
Jocian/Wikimedia Commons

Jocian/Wikimedia Commons

Detaljen som många undrar över är hålet i mitten av sleven, det är många som har undrat vad dess syfte är och svaret de har fått är att det är till för att låta vattnet passera. Även om detta delvis är sant, är dess huvudfunktion en helt annan. Ofta, innan man slänger i pastan i kastrullen, väger man spagettin på en köksvåg, detta steg blir dock överflödigt, tack vare hålet i sleven.

Imgur

Imgur

Istället för att plocka fram köksvågen kan man använda hålet i sleven, eftersom den exakta mängden spagetti för en portion kommer att passera genom det. Ett mycket exakt och framför allt bekvämt sätt att beräkna rätt mängd pasta för en person. På detta sätt kommer det inte längre vara ett problem att förbereda en portion spagetti, tvärtom går det snabbare och är bekvämare.

Om du skulle tvivla på hur mycket som är rätt mängd spagetti att förbereda, använd bara sleven för att skingra eventuell obeslutsamhet.

Kände du redan till den här funktionen?

Advertisement