I vissa människors hem hänger det påsar med ris på dörrhandtagen: här är varför

av Titti Carlberg

20 Juli 2023

I vissa människors hem hänger det påsar med ris på dörrhandtagen: här är varför
Advertisement

En av de mest populära livsmedel i världen är ris. Det är inte bara mycket mångsidigt, så pass att det kan utgöra grunden för många söta och salta beredningar, utan framför allt är det en produkt som är grunden för många kulinariska traditioner. En ingrediens som finns i alla dieter eftersom det är rikt på näringsämnen, en utmärkt källa till komplexa kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler.

En av de mest kända maträtter som har ris som huvudingrediens är sushi, en typisk japansk maträtt. Men visste du att ris också har många andra egenskaper som kan utnyttjas.

Advertisement
Pexels

Pexels

Ris är en ekonomisk produkt som finns i olika kulturer och som mycket väl kan ätas i en komplett måltid, men framför allt är det en produkt som uppskattas mycket av dem som utövar fysisk aktivitet. Men det kan också användas för andra ändamål.

Det kan hända att man ser påsar fyllda med ris, som hänger på dörrhandtag eller ligger i lådor. Även om du kanske tycker att det är en konstig vana, har den ett mycket specifikt syfte. Ofta när man går in i ett hus kan man känna en dålig lukt, som kan kopplas till olika orsaker, det kanske har tillagats en maträtt med en extremt stickande arom eller så kan det hända att huset är fullt av fukt.

Faktum är att riskorn är kända för att dra åt sig vätskor, när man kokar ris så fördubblas de i storlek. Denna kvalitet, förutom att säkerställa att det används mot fukt, gör att doften av parfym håller sig kvar.

Advertisement
I vissa människors hem hänger det påsar med ris på dörrhandtagen: här är varför - 2

Just dessa egenskaper gör riset till en perfekt naturlig rumsparfymerare, som sprider en behaglig doft i bostaden. Det enda du behöver är små nätpåsaar som du kan stänga igen med ett snöre. Lägg i en handfull ris som du har sprayat med parfymerade eteriska oljor. När dessa åtgärder har utförts är du klar, stoppa bara in riset i påsen och knyt den runt ett handtag, förvara den i garderoben eller i en byrålåda.

På detta sätt kan du med en naturlig produkt som ris göra ditt hem väldoftande utan att andas in kemiska parfymer.

Vad tror du om det? Kände du redan till den här användningen av ris?

Advertisement