Många använder det tredje facket i tvättmaskinen på fel sätt: vilket är dess korrekta användning

av Titti Carlberg

19 Juli 2023

Många använder det tredje facket i tvättmaskinen på fel sätt: vilket är dess korrekta användning
Advertisement

Den vanligaste och mest oumbärliga hushållsapparaten som finns i så gott som alla hem är tvättmaskinen. För några decennier sedan var det som en utopi att en maskin kunde tvätta smutstvätten, i människans ställe. Tidigare tvättades allt för hand, tygerna gnuggades kraftigt för att smutsen skulle försvinna. 

Det verkade omöjligt, men med tiden köpte i stort sett alla familjer en tvättmaskin och med den tekniska utvecklingen har dess funktioner också implementerats. Men är vi säkra på att alla använder den på rätt sätt eller utnyttjar dess potential fullt ut?

Pexels

Pexels

Även om alla nu har en tvättmaskin i sitt hem är det inte alla som klarar använda den på rätt sätt, och det är framför allt väldigt få som känner till dess många funktioner. Framsteg har gjort att allt fler och fler tvättprogram kan användas. Många kämpar för att få tvätten oklanderligt ren med bara tvättmaskinen som bas.

Faktum är att om de flesta fick frågan om vad apparatens olika komponenter är till för, skulle få kunna ge ett korrekt svar. Lösningen skulle vara att hämta instruktionerna och läsa dem noggrant för att förstå hur man ska gå tillväga. En av de mest utbredda tvivel representeras av de tre fackenvad är de till för?

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Det utdragbara facket är uppdelat i 3 mindre fack som var och en har olika funktion och syfte. I vissa tvättmaskiner finns det bara två fack, vilket inte väcker några tvivel, men i de som det finns ännu ett fack, vad är då det tredje till för? Många tror att det första ska användas till tvättmedel, den andra för sköljmedel i tablettform och det tredje för flytande sköljmedel.

Denna uppfattning är faktiskt felaktig, eftersom det tredje facket är för tvättmedel. Men vad är då skillnaden mellan det första och tredje facket? I verkligheten ska man hälla vätskan för standardtvätt i det första facket och vätskan i tredje facket är för förtvätt. Faktum är att nästan alla tvättmaskiner har en förtvättfas utöver den normala tvättfasen.

Men när ska man använda förtvätt? Det rekommenderas för kraftigt smutsiga plagg, med ihållande fläckar eller plagg som ska desificeras. I det fallet är det lämpligt att ställa in ett program som inkluderar förtvätt och häller i rätt mängd tvättmedel? Det är tillrådligt att alltid följa instruktionerna på produktförpackningen, eftersom det finns koncentrerade produkter som kräver mindre kvantitet.

Kände du till dessa skillnader? 

Advertisement