12 tips som gör din semester både säkrare och mer ekonomisk

av Titti Carlberg

20 Juli 2023

12 tips som gör din semester både säkrare och mer ekonomisk
Advertisement

Tiden att ge sig av på semester är utan tvekan en av årets mest eftertraktade: det finns inget bättre än att njuta av den välförtjänta avkopplingen och bara göra det man själv vill, på en fantastisk plats långt hemifrån. 

Innan du rensar din hjärna från alla tankar och bekymmer, vänta en liten stund: det finns några viktiga saker du bör veta för att din semesterresa ska bli både säkrare och mer ekonomisk.

via Travel City

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Att förbereda en semester, köpa biljetter och försöka vara sparsam på boendet är bara några av de aspekter du måste tänka på innan du "flyger i väg" mot nöje och avkoppling. Faktum är att det är mycket viktigt att ta reda på i förväg om destinationen du vill nå och att vidta några försiktighetsåtgärder i samband med din vistelse.

Detta gör att du kan njuta av din semester i större säkerhet, att effektivt hantera eventuella olägenheter och även spara mycket pengar. Låt oss se några användbara tips för en bättre resa.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  1. Använd inte kreditkort för att betala, använd hellre smartphoneappar som Google Pay eller Apple Pay, för att ha större chans att hålla ditt bankkonto säkert.
  2. Skaffa en försäkring på värdefulla ägodelar. Om du tar med dig din dator eller andra dyra föremål är det lämpligt att skydda dig mot eventuell stöld eller förlust.
  3. Använd receptionens kassaskåp istället för rummets. Fråga personalen om du får lämna dem där mot ett kvitto som intygar depositionen.
  4. Skriv ned viktiga telefonnummer och de som du behöver vid problem, som till exempel familjemedlemmars, konsulat och ambassader, både på mobiltelefonen och på ett papper som du inte kan tappa bort.

Pixabay

Pixabay

5. Kopiera alla dokument och lämna originalen på hotellet. På det sättet riskerar du inte att förlora dem när du besöker olika platser på orten.
6. Registrera din ankomst till den lokala ambassaden så att dina uppgifter finns tillgängliga vid eventuella behov.
7. Välj platser som besöks frekvent av lokalbefolkningen. Om du till exempel inte vet vilken restaurang du ska välja, välj den som verkar mest populär för dig.
8. Mingla med lokalbefolkningen. Försök imitera deras stil och klä dig som dem för att inte göra det tydligt att du är turist och för att avskräcka ficktjuvar. Ta också reda på om en viss typ av klädsel förväntas och är obligatorisk på destinationen du ska till.

 

Phil Crockett/Youtube screenshot

Phil Crockett/Youtube screenshot

9.Be hotellpersonalen och invånarna om information på de farligaste områdena på orten för att undvika dem kvällstid.
10. Kommunicera eventuella programändringar. Om du bestämmer dig för att flytta till ett annat område eller göra en utflykt som inte är planerad, tala om det för en vän eller släkting.
11. Rör inte ohygieniska föremål på hotellrummet. Vi menar framför allt fjärrkontrollen, som säkert inte desinficeras varje dag. Om du vill använda den är det bättre om du först stoppar den i en genomskinlig plastpåse.
12. Slutligen, stäng dörren till ditt rum från insidan. Om strukturen där du vistas inte är särskilt modern kan det kräva lite mer uppmärksamhet för att se att dörren verkligen är stängd. Ett smart trick är det du kan se på bilden: allt du behöver göra är att ta en gaffel och göra samma mekanism som förklaras i videon.

Kort sagt, det handlar om att böja gaffelns tänder och bryta av skaftet: för sedan in gaffelns tänder mot låsmekanismen, stäng dörren och blockera öppningen genom att föra in skaftet mellan tänderna på gaffeln. Ett enkelt men användbart knep, med hjälp av ett föremål som är lätt tillgängligt hemma eller på hotellet.

Att följa dessa tips hjälper dig att uppleva en lugnare och säkrare vistelse och undvika obehagliga och oväntade händelser. Vilket är ditt nästa resmål?

Advertisement