Ett tåg passerar mellan varorna: säljarna måste avlägsna allt från spåret i ljusets hastighet

av Titti Carlberg

26 April 2024

Advertisement

Marknader har alltid varit platser som är fulla av liv, där olika kulturer möts, unika varor och tåg som passerar mellan stånden. Nja, tåg kanske inte är en del av de traditionella scener man ser på en marknad, om man inte befinner sig på Maeklong Railway Market i Thailand. Det är en marknad där det är nödvändigt att bokstavligen kliva åt sidan när tåget passerar, vilket framgår av en video delad på Instagram, som blev viral direkt.

Advertisement

Marknaden som måste flytta på sig när tåget passerar: Maeklong Railway Market i Thailand

Maeklong Railway Market och tågspåret

Pexels

Det finns många videor på internet som visar det unika med Maeklong Railway Market i Thailand, och det av goda skäl. Videon som delas på Instagram av Nata & Tim, Travel Couple fångar från ovan just det ögonblicket då tåget passerar och marknadssäljarna måste springa i skydd. Hur hinner de? Dra undan varorna som ligger för nära spåret, fälla ner ståndens markiser och skydd, vänta och njuta av föreställningen i säkerhet.

Men Nata och Tim är inte de enda som har förevigat Maeklong Railway Market, även om de kanske är bland de få som har gjort det från ovan. Fortfarande kvar på Instagram är det möjligt att se den thailändska marknaden inifrån, ett stenkast från tåget som passerar mellan varorna som är till salu. Eller ur samma synvinkel som dem som befinner sig på tåget, vilka erbjuder ett annat perspektiv.

Advertisement

"Det är fint att se hur folk anpassar sig": kommentarerna till videon av Maeklong Railway Market

Tåget som passerar Maeklong Railway Market sett framifrån och från ovan

Pexels / photofamily_life/Instagram

Det är många som har kommenterat under Nata & Tims video, några berättar om egna erfarenheter av Maeklong Railway Market och avslöjar några hemligheter med marknaden. En person kommenterar "Jag har varit där, fantastiskt ställe: det är kul att se hur folk anpassar sig". Och en annan person skriver "det finns en signal som indikerar ett ankommande tåg, och säljarna tar genast bort varorna från spåret". Detta är en helt unik anpassning som med tiden har förvandlats till en global turistattraktion.

Det finns dock de som har märkt något konstigt i videon som delas på Instagram: "de har förvrängt videon och satt en hastighet som är högre än tågets". Det stämmer, men det skulle vara konstigt om någon förväntar sig ett snabbtåg mellan marknadsstånden.

Varför är Maeklong Railway Market så karaktäristiskt?

Efter Nata & Tims video undrar man varför Maeklong Railway Market är så karaktäristiskt. Den sista kommentaren vi såg är inte helt fel: tågets genomfart är mycket långsammare än det vi ser på vidoen, och på markhöjd är det inte lika fascinerande som uppifrån. Ändå är det en charmig och karaktäristisk plats, som visar Thailands livliga atmosfär och invånarnas särskilda anpassning. Och det är inget fel med det så länge inte marknaden förvrängs av massturism.

Förutom det visuella, som fångar turisternas uppmärksamhet, kan den berömda thailändska gatumaten hittas på Maeklong Railway Market, som kan avnjutas i en unik miljö. I väntan på att tåget ska passera och att stånden flyttas. För att sedan gå tillbaka till att sälja som om inget har hänt.

Advertisement