"Jag bor i Japan sedan 10 år tillbaka och dessa är 5 saker man aldrig bör göra och varför"

av Titti Carlberg

18 Mars 2024

"Jag bor i Japan sedan 10 år tillbaka och dessa är 5 saker man aldrig bör göra och varför"
Advertisement

Japan är ett fascinerande land vars kultur är uppskattad över hela världen. Samtidigt är det rikt på seder och traditioner som kan verka konstiga eller bisarra för en utlänning. En nyligen inspelad video visar den kulturella mångfalden och saker som man inte bör göra i Japan. Och även om man förstår vissa, får andra oss att förstå hur stor vikt det japanska samhället lägger för att respektera andra.

Advertisement

Att bo som utlänning i Japan

Att bo som utlänning i Japan

Abroad in Japan/Youtube

Den som berättar för oss om dagliga handlingar som kan vara normala för oss, men som det är bättre att inte göra i Japan, är Chris Broad från sin YouTube-kanal Abroad in Japan. Youtuber, regissör, skådespelare och förre detta engelsklärare. Chris blev förälskad i japansk kultur och har nu bott i den stigande solens land i över 10 år.

Förutom att vara en framgångsrik ordlek är Abroad in Japan ett fönster till japansk kultur från en västerlänning som bor i Tokyo. Mellan innehåll som varierar, som vloggar, dokumentärer, matrecensioner och kulturella insikter visar Chris Japan från ett unikt perspektiv. Exakt, även när han pratar om saker man aldrig bör göra i Japan. Låt oss se vilka det är!

Advertisement

Saker man inte bör göra i Japan

Saker man inte bör göra i Japan

Abroad in Japan/Youtube

När man pratar om Japansk kultur vet vi redan att skillnaderna kan vara betydande från vad vi är vana vid. Icke desto mindre finns det saker att undvika som kan trotsa alla logiska meningar i utlänningars ögon, men det finns en mening och den har att göra med det japanska samhällets natur. Så låt oss se vad det är man aldrig bör göra i Japan enligt Chris Broad:

  • äta och dricka när man går, vilket anses vara oförskämt och respektlöst mot andra;
  • att inte ta av sig skorna innan man går in i ett japanskt hem eller andra platser, som ett tempel, det är brist på respekt och renlighet;
  • att använda telefonen i kollektivtrafiken, en till synes normal vardaglig handling, som i Japan anses vara ouppfostran eftersom det kan störa de andra passagerarna;
  • att snyta sig offentligt, en vana som anses vara ohygienisk och respektlös mot andra;
  • söka fysisk kontakt, som handslag, kramar och kindpussar som i vissa europeiska kulturer anses vara normalt.

Utöver dessa finns det många andra oskrivna regler som ingår i den japanska kulturen. Till exempel när du är ute och går är det alltid bäst att undvika gå mot rött även om det inte kommer några bilar. Och anledningen är alltid densamma.

 

Varför bör man aldrig göra vissa saker i Japan?

Nu är det inte så att de är förbjudna, utan det handlar om beteenden som är negativt sanktionerade utifrån social och kulturell acceptans. Om vi tittar noga så har alla "regler" vi sett en väldigt viktig gemensam aspekt: respekt för människan och hennes utrymme. Handlingar som att snyta sig, äta när man går, använda telefonen i kollektivtrafiken anses vara oförskämt och respektlöst mot andra.

Samtidigt tolkas respekten för etikett och arbetsmoral till beteenden som till och med kan framstå som absurda  för vissa. I till exempel USA är det obligatoriskt att lämna dricks till restaurangpersonalen, dels för att utöka deras lön lite och dels av kultur. I Japan är det "förbjudet" och arbetande personal är även benägen att vägra ta emot dricks, eftersom det är en ära för dem att "servera", just för att det är ett arbete.

Att respektera lokala seder och sociala normer är viktigt och kan hjälpa dig att helt fördjupa dig i den japanska upplevelsen, samt skapa bestående minnen från din vistelse i Japan. I slutändan behöver du bara börja studera interaktioner ur synvinkeln av respekt för andra. Enkelt, eller hur?

Advertisement