I Thailand kan man äta en 50 år "gammal" soppa: den har kokats i 3 generationer

av Titti Carlberg

17 Mars 2024

I Thailand kan man äta en 50 år "gammal" soppa: den har kokats i 3 generationer
Advertisement

Hur länge håller en soppa vanligtvis? Ett par dagar, kanske tre eller fyra, högst en vecka? På restaurang Wattana Panich i Bangkok kanske de inte tänker så. Den drivs av tredje generationen familj och är känd för en kalv och fårkött-soppa som har kokat i 50 år. Men hur är det möjligt?

Advertisement

En soppa som kommer långväga ifrån

En soppa som kommer långväga ifrån

Travel on Toast/Youtube

Thailand är känt över hela världen för sin gatumat, särskilt i huvudstaden Bangkok, men få känner till "neua tune". Det är en traditionell thailändsk soppa tillagad på Wattana Panich som har kokat sedan restaurangen öppnade för cirka 50 år sedan. Familjen som driver restaurangen är nu i sin tredje generation med ägaren Nattapong Kaweenutawong och hans fru som bär på en decennier lång tradition.

Under årens lopp har Wattana Panich faktiskt blivit en referenspunkt för traditionell thailändsk mat och ett måste för alla som besöker Bangkok. Soppan som kokar i restaurangen har sitt hjärta i buljongen som har puttrat i 50 år och innehåller även stuvat nötkött, skivat nötkött, slakteriprodukter och risnudlar.

Advertisement

Den eviga soppans hemligheter

Den eviga soppans hemligheter

Travel on Toast/Youtube

Men hur är det möjligt att de på Wattana Panich förbereder en soppa som har kokat i 50 år? Faktum är att detta är en variant av konceptet "perpetual stew" som går tillbaka flera århundraden. Hemligheten är att hålla en soppa i konstant kokning, lägga till färska ingredienser innan de som redan finns tar slut. Varje kväll, när restaurangen stänger, återvinns sedan det som blir kvar av den eviga grytan och dess ingredienser, för att hålla traditionen vid liv.

Visst, neua tune är inte den soppa som kokats längst tid i världen, men ägarna till Wattana Panich saknar inte en vision. Faktum är att Nattapong hoppas att åtminstone ett av de tre barnen ska ta över familjearvet och fortsätta koka soppan. Det är en lång väg att gå, men restaurangen är på den rätta.

Vilken är soppan som har kokats längst tid i världen?

Faktum är att neua tune på Wattana Panich måste nå en speciell gryta som restaurangen Otafuku i Tokyo har serverat sedan 1945. Det är soppan som har kokats längst tid i historien, och den kan till och med vara ännu äldre. Faktum är att restaurangen har serverat den sedan öppningen 1916, men den ursprungliga grytan förlorades under andra världskrigets bombningar, så ägaren såg sig tvungen att börja om. 

Om man vill se det på ett visst sätt kan man säga att soppan som kokas av Wattana Panich och ännu mer den som tillagas av Otafuku är äldre än många av de som smakar på den. Detta är en intressant vision som sätter perspektiv på en av de mest sällsynta upplevelserna i världen, med en unik historia och en smak av det förflutna. Bokstavligen.

Advertisement