Självmedkänsla kan hjälpa dig att uppnå dina fysiska mål: forskningen

av Titti Carlberg

18 Mars 2024

Självmedkänsla kan hjälpa dig att uppnå dina fysiska mål: forskningen
Advertisement

Att banta är ett åtagande som, om det görs konstant, kan leda till positiva resultat för både fysisk och mental hälsa. Men det är inte alltid som försöken att banta går som vi förväntat oss: det kan hända att man inte håller sig till dieten, med resultatet att man känner sig demoraliserad och inte orkar fortsätta. Nu har en färsk studie upptäckt att självkänsla eller medkänsla om sig själv kan ha extremt positiva effekter i dessa fall, vilket förbättrar självförtroendet.

Advertisement

Rollen som självnedkänsla har i viktminskning

Rollen som självnedkänsla har i viktminskning

Unsplash

Som ordet i sig säger är självmedkänsla den process som leder till en medkännande känsla fördjupas mot sig själv, när man ställs inför stunder där man känner otillräcklighet, misslyckande eller lidande i allmänhet. Att bli demoraliserad är en vanlig känsla när man inte lyckas uppnå sina mål, även och speciellt vid viktminskning
Av denna anledning ville några forskare från Drexel University i USA studera vilken reaktion människor har när de ägnar sig åt medkänsla för sig själv.

Forskningsdeltare genomförde dagliga undersökningar under 7 dagar i ett försök att förstå om självmedkänsla verkligen har positiva effekter efter ett bantningsmisslyckande. Och resultaten gjorde ingen besviken: självmedkänsla ledde till en större upplevd självkontroll de följande timmarna. I praktiken kan de som vet hur man visar medkänsla mot sig själv förhindra att ge upp dieten.

Advertisement

Hur självmedkänsla hjälper vid viktminskning

Hur självmedkänsla hjälper vid viktminskning

Pexels

Att gå ner i vikt är inte lätt, och inte heller att hålla en viss balans i kaloriintaget och följa en regelbunden diet. Ibland misslyckas man och i dessa fall skulle det vara ett misstag att anklaga sig själv. Tvärtom kan självmedkänsla hjälpa till att normalisera eventuella svaga punkter och därför börja om på nytt. Så här är självmedkänsla till hjälp:

  • Realistiska mål som får dig att känna dig bekväm. Att sätta realistiska mål gör att du kan följa vägen utan att behöva överdriva i tillvägagångssättet och, framförallt utan att vara rädd för återfall. Inför ett orealistiskt mål är det lättare att misslyckas och ge upp.
  • Sök efter "icke" perfektion. Ett tvångsmässigt sökande efter perfektion, även med realistiska mål, kan leda till ett misslyckande i viktminskningen. I det fallet kan självmedkänsla hjälpa dig att inse värdet av dina ansträngningar. 
  • Medvetenhet om sina tankar. Att kontrollera sina tankar är inte lätt, men det är avgörande att följa en diet så bra som möjligt. I synnerhet är det viktigt att vara medveten om hur sinnet uttrycker negativa tankar och motverka dem med självmedkänsla.

Att förlora motivationen är inte så sällsynt som man kan tro. Av denna anledning är det alltid bättre att man ägnar sig åt att ta hand om sig själv och framför allt sina fysiska, känslomässiga och andliga behov. Självmedkänsla är också en del av denna process, som leder till positiva effekter i ens liv i allmänhet.

Hjälp från sig själv, hjälp från andra

Hjälp från sig själv, hjälp från andra

Pexels

Att säga att självmedkänsla kan hjälpa dig att må bättre, särskilt efter ett misslyckande, betyder inte att enbart självmedkänsla är tillräckligt. I vissa fall kan det också behövas hjälp från andra, vare sig det är vänner, familj eller en professionell. Att ta hand om sin mentala hälsa genom att gå till en psykolog ses ofta fortfarande med misstänksamhet, men det kan göra skillnad i din uppfattning om dig själv och världen, i din medvetenhet om dina handlingar och val.

Inför de hinder som vägen till att gå ner i vikt innebär, är självmedkänsla en praxis som har positiva effekter och framför allt som hjälper oss att inte ge upp. Detta är ingen liten sak och, som forskningen i sig bekräftar, har det viktiga återverkningar på ens långsiktiga välbefinnande.

Advertisement