En kemist föreslår att man ska hälla salt i te, men det är inte alla som håller med honom

av Titti Carlberg

10 Februari 2024

En kemist föreslår att man ska hälla salt i te, men det är inte alla som håller med honom
Advertisement

Att tala om för engelsmän hur man kokar te är lite som att lära en italienare hur man kokar pasta: man kan göra det, men det tas inte emot på ett bra sätt. En amerikansk kemist föreslog nyligen några ändringar i den brittiska te traditionen, vilket förståeligt nog utlöste en kontrovers bland de som älskar den drycken. Men varför så mycket tjafs? Han föreslog väl inte att man ska hälla salt i det. Eller?

Advertisement

För engelsmän är te en fråga av stor betydelse

För engelsmän är te en fråga av stor betydelse

Pexels

Trots sitt ursprung från andra delar av världen kan det inte förnekas att bilden av te idag är kopplad till England. I Storbritanninen är te en verklig tradition vilket kan utlösa starka åsikter om alla faser från odling till konsumtion. Det dyker ofta upp periodiska diskussioner om vilka procedurer som är de mest korrekta ur vetenskaplig synvinkel för att förbereda en god kopp te.

Om neuroforskaren Dean Burret hävdar att det bästa sättet är "det du gillar bäst" har en amerikansk kemist en annan åsikt. Michelle Franci, kemiprofessor från Bryn Mawr College, har publicerat en bok i vilken hon försöker använda sina kunskaper för att förstå hur man förbereder en perfekt kopp te. Det säger sig självt att blotta publiceringen av boken utlöste reaktioner från alla Hans Majestäts ämnen, som träffade hjärtat av en traditition. men det finns inget som har väckt så många kontroverser som förslaget att hälla salt i teet.

Advertisement

Salt i te: provokation eller intuition?

Salt i te: provokation eller intuition?

Freepik / Pexels

En av rekommendationerna från amerikansk kemi är att tillsätta en nypa salt i teet. Faktum är att natriumjonerna i bordssalt kan blockera några av de receptorer som får oss att uppfatta känslan av bittert te. Och, enligt Franci, skulle detta inte ens vara en ny upptäckt, kineserna gjorde det redan på 700-talet, och det handlar inte heller om en attack mot dagens smak. Det är ju bara ett förslag ur en vetenskaplig synpunkt som inte har för avsikt att inkräkta på smakens territorium, där alla är suveräna. 

Precis som med salt fokuserar Franci också på tendensen att tillsätta socker, aspartam och citron, och analyserar de kemiska reaktionerna som ger upphov till smaker och aromer i en kopp te. Dessutom behandlar den också den mest omdiskuterade frågan angående engelskt te: varför häller man mjölk i det? Frågan om salt kan kanske till och med väcka förundran, men med mjölk tar vi oss in på ett annat område.

Varför häller engelsmän mjölk i teet?

Varför häller engelsmän mjölk i teet?

Pexels

För tillfället, som svar på frågan om varför engelsmän häller mjölk i teet, finns det bara mer eller mindre utbredda, mer eller mindre tillförlitliga teorier. Enligt en av de mest populära användes mjölk tidigare för att förhindra att porslinsmuggar förstördes av de kokheta vattnet. Det räckte med att hälla i lite mjölk för att sänka temperaturen på teet, för att inte orsaka någon skada. En annan teori tyder på att tillsats av mjölk täcker vissa bittra smaker i teet, särskilt om det är ett lågkvalitetste.

Å andra sidan kanske kineserna på 700-talet var medvetna om fördelarna med salt i teet, men engelsmännen kände inte till det, och idag känner de sig kränkta av Michelle Francis förslag. Visst är det mer ovanligt att hälla salt i te än att hälla mjölk i det och båda sätten diskuteras hett oavsett vetenskaplig synvinkel. Men har någon verkligen smakat på det?

Advertisement