Säkerhetskontrollen före en flygresa: så här fungerar flygplatsskannern

av Titti Carlberg

03 Juli 2024

Advertisement

Innan du går ombord på ett plan måste varje passagerare genomgå och klara flera säkerhetskontroller avseende flygdokument, eventuellt bagage och resenärens kropp. De sistnämnda har som mål att garantera säkerheten vid flygresor och samtidigt respektera passagerarnas integritet. Men hur? Låt oss tillsammans se hur flyplatsskannrar fungerar och i allmänhet säkerhetskontrollerna. 

Hur flygplatsskannrar fungerar

Body scanner med millimetriska vågor som används på säkerhetskontroller på flygplatser.

Raimond Spekking/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0

Med flygplatsskannrar menar vi de verktyg som har till uppgift att identifiera eventuella obehöriga föremål inuti bagaget och på resenärernas kroppar. I synnerhet har kroppsskannrar blivit extremt utbredda under de senaste decennierna eftersom de ersätter manuella sökningar av säkerhetstjänstemän. Ur denna synvinkel, om de första flygplatsskannrarna fungerade som riktiga metalldetektorer, används nu istället millimetervågskroppsskannrar.

Dessa är speciella instrument som använder lätt och väldigt högfrekvent strålning som passerar genom kläder och reflekterar alla föremål och huden. På detta sätt är det möjligt att få en väldigt detaljerad bild, och även urskilja eventuella dolda föremål, proteser, tatueringar, piercing och så vidare.

Advertisement

Hur bagagekontrollen på flygplatser fungerar

Röntgenskanner för bagage på flygplatser

Raimond Spekking/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0

De kontroller som utförs på bagage har ett liknande syfte, bagaget utsätts för röntgenstrålar för att identifiera eventuella farliga föremål. Detta är en procedur som gäller både lastrumsbagage, levererat vid incheckning och handbagage. Faktum är att röntgenskannarna på flygplatser använder låga doser joniserande strålning för att ta bilder av bagageinnehållet. Röntgenstrålen passerar i själva verket genom bagaget och absorberas av olika material på olika sätt, men täta föremål som bärbara datorer och surfplattor kan störa bilden och måste därför avlägsnas och kontrolleras vid sidan om.

För att identifiera sprängämnen kan moderna flygplatser använda två metoder: den ena, EDS-systemet eller Explosive Detection System; den andra ETD-systemet, eller Explosive Trace Detection. Ur denna synvinkel finns även molekylära hundar på flygplatser, vilka utgör ett grundläggande hjälpmedel vid säkerhetskontrollerna.

Frågan om integritet

AMISOM/Wikimedia Commons - Public Domain

Som vi har sett är flygplatsskannrar avgörande för säkerheten, men det väcker samtidigt viktiga frågor om integritet. Visst, det är möjligt att upptäcka förbjudna och farliga föremål, men kroppsskannrar och röntgenskannrar producerar detaljerade bilder av kroppen och bagaget. Som ett resultat kan de avslöja känslig information som kroppsform, medicinska detaljer och så vidare. Går det verkligen inte att hitta en balans mellan behovet av säkerhet och den av integritet?

I verkligheten, just för att skydda människors integritet, har flygplatser börjat implementera effektivare lösningar. Bilderna är till exempel stiliserade för att inte avslöja för mycket av en persons kroppsdelar och raderas direkt efter analys. Säkerhetspersonalen har dock inte tillgång till passagerarnas personuppgifter och har om möjligt inte tillgång till visuell kontakt med dem. Detta är en viktig fråga som berör alla och som debatteras livligare än någonsin. Å andra sidan är det också sant att säkerhetskontrollerna som utförs med flygpatsskannrar garanterar säkra flygningar för hundratusentals resenärer varje dag. För att hitta en tillfredsställande balans kan vi utgå härifrån, och från det medvetna användandet av teknik.

Advertisement