Stress på hög höjd: de mest irriterande beteenden hos flygplanspassagerare

av Titti Carlberg

03 Oktober 2023

Stress på hög höjd: de mest irriterande beteenden hos flygplanspassagerare
Advertisement

Att resa med flyg hör inte till många människors favoritaktivitet, men förutom flygrädslan är det ofta det irriterande beteendet hos vissa passagerare som komplicerar allt. Vilka är de? Låt oss se.

via CNN Travel

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Visst, att flyga innebär att nå en plats långt hemifrån på kortare tid och detta kan i sig vara ganska stimulerande. Många skulle dock föredra att kunna välja alternativet "teleportation", att efter en knäppning med fingrarna befinna sig direkt vid destinationen, kanske på en paradisisk strand där allt är synonymt med avkoppling.
Istället, måste vi för att nå våra drömmars destinationer - eller till och med bara platsen där vi hör hemma - investera tid och övervinna en rad hinder: bland dessa finns inte bara flygrädslan, som många människor har gemensamt och som för vissa är ett verkligt problem, utan också irritationen kopplat till beteendet hos vissa passagerare vilket ibland är riktigt outhärdligt!

Kort sagt, om någon gör oss arga eller orsakar störningar kan vi absolut inte kliva av fordonet eller ens byta plats, med tanke på att platserna i många fall har tilldelats vid bokningstillfället och att olika faser av flygningen kräver att man förblir sittande.

Men vilka är de mest irriterande attityderna hos flygplanspassagerare?

Advertisement

De mest irriterande beteenden hos flygplanspassagerare: det är dessa

De mest irriterande beteenden hos flygplanspassagerare: det är dessa

Pixabay

Olika undersökningar har listat de mest irriterande beteendena på flygplan och rapporterat en klar vinnare: på första plats hamnade en specifik attityd som anses oacceptabel av de flesta, men låt oss börja med sistaplatserna och sakta men säkert ta oss framåt, vilka är omöjliga att stå ut med.

1. Bagagehyllan: normalt används detta utrymme av de passagerare som sitter direkt under, men vissa väljer att inte repektera denna regel. Någon har ett extra skrymmande handbagage som inte får plats i det tilldelade utrymmet, så personen bestämmer sig för att lägga det i ditt utrymme trots att det finns en bra bit från hans/hennes plats. Irriterande, eller hur?

2. Nattljus: Passageraren bredvid dig vill inte sova utan bestämmer sig för att se en film på sin mobil eller surfplatta, oavsett om ljuset kan störa dig. Inte nog med det, han brer dessutom ut sig som om han satt i sin soffa hemma och invaderar ditt redan lilla personliga utrymme. Får det dig att skicka förbannelser över honom? Vi förstår dig.

3. Applåder: en sak som många inte tycker är alltför irriterande är att applådera piloten efter landning.

4. Grupp nummer två: passagerarna delas in i grupper innan ombordstigning, och om du inte finns i den första vet du redan att halva utrymmet, inklusive bagagehyllorna, är upptagna.

5. Fötter på sätet: låt oss inse det, om någon lägger upp sina fötter på sätet, kanske bredvid dig, vill du säga: "Hallå där, du är inte hemma!"

Listan över flygpassagerares mest irriterande beteenden fortsätter: vilken stress!

Listan över flygpassagerares mest irriterande beteenden fortsätter: vilken stress!

Pexels

6. Påträngande granne: din sittplatsgranne kan vara påträngande på många olika sätt och väljer att använda dem alla. Till exempel att ta upp hela utrymmet på armstödet som delar era platser, eller så börjar personen prata utan uppehåll och slutar inte förrän flygresan är över eller har med sig illaluktande mat som du måste stå ut med att känna lukten av under hela flygturen. Det är hans fullständiga rättighet, så du har ingen chans att undkomma.

7. Barn: detta är definitivt en öm punkt vid flygresor. Att tillbringa flera timmar med att höra konstant gråt och skrik kan vara riktigt stressigt!

8. Toalettturer: du har hamnat bredvid någon som är tvungen att gå på toaletten var femte minut, vilket innebär att du måste flytta på dig upprepande gånger för att släppa förbi människan, som inte bryr sig om att du blir störd, hans/hennes behov är viktigare.

9. Ockupera mittsätet: mittensätet är tomt. En utmärkt sak, som gör att du får mer utrymme, men din resgranne bestämmer sig för att ockupera platsen genom att lägga sina personliga tillhörigheter på den, för att få två platser till priset av en. Argh!

10. Hög volym på enheter: en av favoritsysselsättningarna för människor på flygplan är att leka med mobiltelefoner och surfplattor, strikt i flygplansläge, men oftast inte i tyst läge! Oavsett om de tittar på en film eller spelar ett spel är det riktigt irriterande när de inte skruvar ner ljudet.

11. Nysningar: tyvärr, om din resgranne inte är i form, kommer du troligen att behöva hysa hans eller hennes bakterier. Speciellt om de undviker att täcka näsa och mun när de hostar och nyser.

Vilket är det mest irriterande beteendet på ett flygplan? Låt oss se vinnaren

Vilket är det mest irriterande beteendet på ett flygplan? Låt oss se vinnaren

freepik

12. Personlig hygien: om du är fast på din plats finns det inget du kan göra. Du får helt enkelt lov att acceptera att dina resgrannar inte funderade på att tvätta sig innan de klev ombord. Hela världens människor känner med dig. Men man bör också vara försiktig med motsatsen: för mycket parfym orsakar illamående och huvudvärk!

13. Oordnad avstigning: du är bland dem som sitter närmast utgången, men de bryr sig inte de andra om. Deras mål är att vara de första att överge planet, vad det än kostar.

14. Bara fötter: ja, någon har verkligen fräckheten att lägga upp sina bara fötter på sätet eller sträcker ut dem i gången, några centimeter från dig. Du drar ett djupt andetag för att behålla lugnet... faktum är att det är bättre att undvika säga något, risken finns att det dyker upp andra otrevliga överraskningar!

15. Tillbakalutat ryggsäte: detta är ett av de mest irriterande beteendena. Personen framför dig vill sitta så bekvämt som möjligt och bryr sig inte om detta kommer att störa din komfort, så den bestämmer sig för att luta sig bakåt, vilket tvingar dig till ett ännu mindre utrymme.

16. Stötar i ryggen: detta är den klara vinnaren. På samma sätt som personen framför dig sänker sitt ryggsäte bakåt, ska personen bakom dig inte underskattas. Upprepande knuffar och sparkar mot ditt rygg ska tas med i beräkningen, vilket verkligen är outhärdligt.

Vilket passagerarbeteende tycker du är särskilt irriterande på ett flygplan?

Att tackla en flygresa utan stress: några effektiva metoder

Att tackla en flygresa utan stress: några effektiva metoder

Pixabay

Även om det är praktiskt taget omöjligt att undkomma vissa irriterande beteenden på flygresor, så finns det metoder för att försöka hantera resan på bästa möjliga sätt. Hur?

  • Ta dig tid: bortom distraktioner ger en flygresa dig tid för dig själv, för dina tankar och reflektioner. För att distrahera dig själv och känna dig lugn kan du skriva vad du känner i en antecningsbok, eller kanske skriva ett brev adresserat till någon du älskar, eller ägna dig åt att läsa en bok eller en tidning som du har skjutit upp för länge.
  • Hörlurar: för att begränsa obehag och störningar, välj hörlurar för att lyssna på din favoritmusik. Detta hjälper dig att isolera dig från sammanhanget och fokusera på något trevligt.
  • Ta med ett mellanmål: I din brådska att ta dig till flygplatsen för att hinna med ditt flyg kan du ha glömt att äta eller köpa mat på taxfree. Ett misstag: hunger kan öka stressen och göra dig ännu mer nervös, speciellt om maten ombord är slut i lagret, inte tillgänglig, väldigt dyr eller inte i din smak.
  • Planera: om du ska på semester är det här ett bra tillfälle att planera din resplan och organisera dina kommande dagar. Att tänka på något spännande kommer att hjälpa dig.
  • Avslappningstekniker: överväg meditation eller djupandning för att motverka nervositet eller ångest. Och undvik koffein innan flygresan!

Hur känner du dig ombord på ett flygplan? Har du haft några negativa eller särskilt irriterande upplevelser orsakade av någon passagerare?

Advertisement