Reglerna för ombordstigning med vätska ändras på flygplatserna i Storbritannien, men passagerarna blir förvirrade av dem

av Titti Carlberg

02 Juni 2024

Advertisement

Flygplatsregler för ombordstigning kan vara väldigt strikta av säkerhetsskäl och alla förväntas känna till och respektera dem. De flesta britter är dock omedvetna om de nya reglerna som antagits i Storbritannien och som kommer att gälla från och med den 1 juni 2024.

Advertisement

Från och med den 1 juni i Storbritannien är det tillåtet att gå ombord med 2 liter vätska

Freepik

I början av 2024 meddelade den brittiska regeringen att alla större flygplatser skulle vara utrustade med nya skannrar senast den 1 juni, vilket skulle göra det möjligt för passagerare att ta med sig upp till två liter vätska i handbagaget på flyget, samt en egen dator. Fram till nu har detta inte varit tillåtet. En viktig förändring i sättet att resa med flyg, som majoriteten av britter inte är medvetna om: fyra av fem medborgare är ännu inte medvetna om de nya säkerhetsreglerna som träder i kraft nu.

Bland de flygplatser som är redo för denna nya regel och har implementerat nya skannrar finns mindre som Birmingham, London City och Newcastle. Däremot kommer de större som Gatswick, Heathrow, Stanstead och Manchester inte att respektera deadline. Detta har sannolikt också bidragit till att passagerarna har desorienterats, som inte tydligt vet vad de faktiskt kan ta med sig på flygbolaget och vad som inte passerar genom säkerhetskontrollen.

Advertisement

Denna nya regel omdefinierar britternas sätt att resa

AirAdvisor genomförde en undersökning som rapporterade otvetydiga uppgifter: 83% av brittiska medborgare känner inte till reglerna för hur mycket liter vätska, som hittills inte fick överstigas, i handbagaget. 100 ml per enskild produkt, som var och en skulle förseglas i en påse på max 20x20 cm, totalt en liter.

100 ml-regeln kommer dock inte skrotas helt på alla brittiska flygplatser från och med den 1 juni, eftersom inte alla har installerat de nödvändiga 3D CT-skannrarna. AirAdvisors grundare och VD Anton Radchenko, säger:

"Med tanke på att denna regel har stor betydelse och kommer att omdefiniera vårt sätt att resa borde folk känna till det".

De viktigaste flygplatserna kommer att implementera den nya förordningen under de första månaderna 2025.

Förvirringen hos Storbritanniens resenärer

Freepik

För närvarande vet 97% av de intervjuade inte vilka flygplatser som har utrustats med skannrar och vilka som inte har det. Anton rekommenderar att "om du reser igenom en av dessa flygplatser kommer de gamla reglerna att fortsätta gälla även om du reser till/från London City, Newcastle och Teesside, som har avskaffat regeln om 100 ml vätska".

Kort sagt, det är oundvikligt med förvirring, åtminstone tills alla flygplatser i Storbritannien har anpassat sig till de nya reglerna.

"Även flygbolagen är ansvariga för denna förvirring eftersom de knappast informerar sina passagerare med relevanta uppdateringar", förklarar Anton. "Om inte flygbolagen proaktivt kommunicerar med sina passagerare och informerar dem om att de gamla reglerna för handbagage kommer att finnas kvar under sommaren, är det naturligt att det uppstår förvirring".

Undersökningen visade också passagerarnas missnöje med kundservice: 77% bedömde den som dålig. Enligt Anton bör flygbolagen skicka direkta SMS, e-postmeddelanden eller ringa både till dem som köper en biljett och de som har flugit med dem tidigare, men också att utnyttja sociala kanaler "för att sprida budskapet till allmänheten och skapa medvetenhet, eftersom inte alla människor har tillgång till sociala medier".

Advertisement