Flygplanet förlorar kurs under flygningen: båda piloterna somnar samtidigt

av Titti Carlberg

14 Mars 2024

Flygplanet förlorar kurs under flygningen: båda piloterna somnar samtidigt
Advertisement

Det kan låta som handlingen i en bedrövlig film, men det är verklighet: båda piloterna somnade under en flygning ovanför Indonesien, med 150 passagerare ombord. Låt oss se hur det gick.

Advertisement

Piloterna på det indonesiska flygplanet sover i 28 minuter

Piloterna på det indonesiska flygplanet sover i 28 minuter

Md Shaifuzzaman Ayon/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Flygplanet i fråga, från det indonesiska bolaget Batik Air, lämnade Kendari, Sulawesi, med destination Jakarta den 25 januari 2024. Vid en viss tidpunkt var det dock något som gick fel: båda piloterna somnade, samtidigt, och sov i en dryg halvtimme. För att vara exakt i 28 minuter. Enligt en rapport från KNKT, Indonesian National Transport Safety Committee föll båda piloterna i sömn samtidigt, medan planet hade 153 passagerare ombord, utöver de fyra flygvärdinnorna.

På grund av denna olägenhet kom flygplanet ur kurs, men lyckligtvis utan konsekvenser. Airbus A320 landade i Jakarta efter 2 timmar och 35 minuters flygning, utan några skador på vare sig personer eller planet. Det är inte känt vad de båda indonesiska piloterna heter, men de är 32 respektive 28 år gamla. Innan avresan hade de klarat kraven på lämplighet för att flyga, genomfört nödvändiga hälsokontroller och testats negativt på alkoholtesten. Så vad var det som hände?

Advertisement

Flyg till Jakarta ur kurs, piloterna somnar, vad hände?

Flyg till Jakarta ur kurs, piloterna somnar, vad hände?

Pexels

Enligt vad som rapporterats, hade förstepiloten bett andrepiloten att få vila lite efter ungefär en halvtimmes flygning när planet var på cirka 11 km höjd. Efter att ha fått klartecken somnade 32-åringen och sov i ungefär en timme. När han vaknade frågade han andrepiloten om han ville vila, men fick ett negativt svar. Vid det laget somnade förstepiloten om.

Vad var det som hände då? Trots att andrepiloten hade avstått från vila, "somnade" 28-åringen "av misstag" strax efter att ha varit i kontakt med kontrolltornet i Jakarta. Kontrollcentralen i Jakarta kontaktade planet på nytt, men fick inget svar. Rapporten citerar:

"Flera försök att kontakta BTK6723 gjordes av Jakarta ACC, inklusive att be andra piloter att ringa BTK 6723. Men piloterna på BTK6723 svarade inte på samtalen".

Flygplanet tillbaka i sin rutt, piloternas förklaring

Flygplanet tillbaka i sin rutt, piloternas förklaring

Freepik

28 minuter efter den sista registrerade kommunikationen vaknade andrepiloten och insåg vad som hade hänt: planet hade hamnat utanför sin rutt. Han väckte då förstepiloten och de styrde in planet på den rätta kursen. 32-åringen kontaktade Jakartas kontrolltorn och sa att de hade haft problem med radiokommunikationen.

Enligt rapporten framkom det att andrepiloten hade sagt att han inte var tillräckligt utvilad innan flygningen: han hade blivit pappa till tvillingar en månad tidigare och dagen innan flygningen hade familjen flyttat till ett nytt hus, dessutom hade han hjälpt sin hustru med barnen under natten. Detta skulle tydligen vara hans förklaring till den plötsliga sömnen.

Båda piloterna stängdes av tillfälligt från tjänsten, även om händelsen inte ådrog sig olyckliga konsekvenser. 

 

Advertisement