Under ett besök vid en glaciär bevittnar turisterna plötsligt en händelse: en vattenmassa lyfts från botten

av Titti Carlberg

16 Mars 2024

Under ett besök vid en glaciär bevittnar turisterna plötsligt en händelse: en vattenmassa lyfts från botten
Advertisement

Att bevittna extraordinära naturhändelser är inte lätt: vissa är unika och det är nästan helt omöjligt att de upprepas, medan det för andra är svårt att hitta de rätta förutsättningarna. Detta förstod turisterna när de stod inför ett ofattbart skådespel vid en sjö i Argentina: en bit av en glaciär som lossnade hamnade i vattnet. Ett otroligt ögonblick och en lycklig upplevelse, enligt många.

Advertisement

Turister ser en glaciär brytas och hamna i vattnet: ögonblicksvideon

Turister ser en glaciär brytas och hamna i vattnet: ögonblicksvideon

Christof Berger/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

I Patagonia, den sydligaste regionen i Argentina, stod en del turister på en båt för att titta på Perito Moreno. En majestätisk glaciär som är cirka 30 kilometer lång och 5 kilometer bred. Inte direkt liten.

Plötsligt lossnar en bit av Perito Moreno: detta är en sällsynt händelse, men inte så värst sällsynt idag, och den här gången fångades händelsen av turisternas smartphones. En nästan oupprepbar händelse blir en föreställning som tills helt nyligen var ofattbar. Biten av glaciären hamnar i det argentinska vattnet och sjunker, för att strax efter, på nytt komma upp till ytan, som om det var en uråldrig varelse som vill se ljuset. Och bli beundrad av alla närvarande som börjar applådera.

Advertisement

"Varför klappar de händerna? För klimatförändringen?": kommentarerna på webben

"Varför klappar de händerna? För klimatförändringen?": kommentarerna på webben

agacerutti/Instagram

En webbanvändare kommenterade: "det är otroligt, men de fick mig att skratta när de började klappa händerna". En annan är inte så optimistisk utan skriver "varför applåderar de? För klimatförändringarna?"

Att se detta iceberg bryta sig loss från huvudglaciären kan inte låta bli att påminna om den globala uppvärmningen, och många webbanvändare nämner sin rädsla. En annan användare ingriper dock för att klargöra.

Hörni, detta är ingen tragedi. Denna glaciär kan inte höja havsnivån eftersom den flyter i sjön och inte i havet. Dessutom förblir glaciärerna i Santa Cruz-provinsen i balans, vilket betyder att deras massa inte förändras signifikativt.

En annan användare håller med honom, enligt vilken isbitar - även stora - som lossnar från glaciärer är en normal händelse. Och turisterna klappar händerna för att det är sällsynt att se detta live, inte för att de är agenter för koldioxid.

Perito Moreno-glaciären, mellan klimat och turism

Perito Moreno är en del av Los Glaciares Nationalpark i Argentina Patagonien, och även bara dess yttre är ett under att se.

Som några kommentarer på videon antyder rör sig Perito Moreno cirka 2 meter om dagen, på grund av ett vattenlager som finns mellan havsbotten och dess bas, faktum är att det är den enda horisontella glaciären i världen och den enda som rör sig på ett märkbart sätt. Detta innebär att det inte är ovanligt att bitar då och då lossnar och hamnar i sjön.

Med detta sagt är det heller inte korrekt att på förhand eliminera eventuell påverkan av klimatförändringar i dynamiken som involverar Perito Moreno. Faktum är att glaciärfronten har minskat med över 300 meter mellan 2021 och 2022, och iceberg som lossnar är naturligtvis naturliga men inte om frevensen ökar. Räcker detta för att larma? Kanske inte, men som ofta händer är Perito Morenos öde kopplat till vår planets

Det är inget fel med att applådera inför en unik show, som den vi ser i videon, så länge man kommer ihåg när man istället för att klappa händerna, ska kavla upp ärmarna. Och vidta åtgärder.

Advertisement