Han vill se vad som händer i en vulkans öppning vid ett utbrott, men drönaren närmar sig för mycket

av Titti Carlberg

17 Mars 2024

Han vill se vad som händer i en vulkans öppning vid ett utbrott, men drönaren närmar sig för mycket
Advertisement

Det är inte varje dag man får se när en vulkan får ett utbrott på nära håll, det händer nog aldrig, eller nästan aldrig. Det är en unik upplevelse som dock kan vara farlig för människor och utrustning, vilket framgår av en video som publicerats på sociala videor och som blivit viral. En drönare skickade extraordinära bilder av vulkanen Litli-Hrutur, bara några sekunder innan dess utbrott.

Advertisement

Drönarens sista sekunder, strax före vulkanens utbrott: den virala videon

Drönarens sista sekunder, strax före vulkanens utbrott: den virala videon

Berserkur/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

När vi pratar om vulkaner och vulkanutbrott kan vi inte låta bli att tänka på Island, en ö i Nordatlanten  och ett landskap med en sällsynt skönhet. Det finns flera aktiva vulkaner på Island, alla med egna egenskaper och en kraft som kan förvåna och skrämma på samma gång. Och det är just spektaklet av en naturlig händelse som är svår att kontrollera som visas i en reel på Instagram, publicerad av Sebastian Schieren.

På bilderna ser vi den unge fotografen och videomaker förbereda sin drönare för några bilder ett stenkast från vulkanen Litli-Hrutrur. Han är ännu inte medveten om att han om några sekunder kommer att förlora sin drönare för alltid. Han förbereder allt, sätter på sig visiret och påbörjar styrningen av sin quadcopter. Dess bilder lämnar ingen besviken: drönaren närmar sig alltmer vulkanens lava, innan den träffas av den och därmed avslutar sin aktivitet. En skönhet utan dess like, samtidig förundran och fruktan, sa vi: detta är ett experiment som aldrig bör prövas, under några som helst förhållanden.

Advertisement

"Men det var värt det": kommentarerna till filmen med vulkanutbrottet

"Men det var värt det": kommentarerna till filmen med vulkanutbrottet

sebastian_schieren/Instagram

Det är inte ofta man får se en vulkan som får ett utbrott på nära håll, som vi nämnde i inledningen, och av giltiga skäl. Det är därför inte förvånande att Sebastians video snabbt blev viral och ådrog sig tusentals kommentarer. Det finns skeptiker, som en webbanvändare skriver "men varför i helvete styrde du din drönare rätt in i lavan?": trots allt, med facit i handen är vulkaner fulla, skulle man kunna säga. Sanningen är att Schieren förmodligen skulle ha valt att spela in videon i vilket fall som helst.

En annan användare tycker som han och skriver "din drönare kunde inte ha fått ett bättre slut", medan en annan kommentar lyder "men det var värt det". Hur kan någon inte hålla med om det? Slutligen, i kommentarerna till videon med drönaren i lavan finns det också utrymme för humor: en person skriver "lavagudarna har accepterat din gåva". Låt oss hoppas att den lugnade ner den.

Litli-Hrutur, en av de mest intressanta vulkanerna på Island

Sebastian Schieren offrade sin drönare för att ta några flygbilder som aldrig setts tidigare av vulkanutbrottet och lava som som sprutade upp från marken. Vi är nära den välkända vulkanen Fagradalsfjall och staden Grindavik, evakuerad på grund av för mycket vulkanisk aktivitet i området. Litli-Hrutur är en inte särskilt hög kulle, drygt 300 meter, men nu känd för några av de mest spektakulära utbrotten som har inträffat på Island. Den virala videon visar tydligt varför myndighetrna på ön beslutade att evakuera invånarna i Grindavik till en säker plats.

Däremot ska man inte skämta med vulkaner och man bör inte riskera sin säkerhet med sådana här experiment. Under rätt förutsättningar kan vi idag studera vulkanutbrott och bättre förstå hur vår planet fungerar. Vi kan också besluta oss för att offra en drönare för en extraordinär film, men från ett priviligierat perspektiv. Det är bättre att hålla sig på avstånd, som Sebastian fick erfara.

Advertisement