En japansk uppfinnare skapar en maskin som omvandlar plast till bränsle - Curioctopus.se
x
En japansk uppfinnare skapar en maskin…
Den nyblivna maken tittar på en fotbollsmatch på sin mobiltelefon under mottagningen: videon blir viral Katastrofer med strykjärnet: 15 gånger som personer har gjort sensationella katastrofer

En japansk uppfinnare skapar en maskin som omvandlar plast till bränsle

13 November 2021 • Av Titti Carlberg
510
Advertisement

Om du ser dig omkring så inser du hur mycket plast som har blivit en del av vårt dagliga liv. Vi ser dem praktiskt taget överallt och ofta, vilket vi vet väl, hamnar den där den inte borde och förorenar allt fler miljöer som borde skyddas.

Särskilt plastpåsar är fortfarande mycket använda föremål, och de är inte alla som är biologiskt nedbrytbara. För att producera dem är det nödvändigt att använda olja och därför påverka de förnybara resurserna på vår planet, som redan har satts på hårda prov av alla mänskliga aktiviteter. Med tanke på att plastens upplösning skapar otaliga miljöproblem, är det inte förvånande att några geniala sinnen, som den japanska uppfinnaren som vi är på väg att presentera här, började arbeta för att hejda skadorna, och kanske dra nytta av fördelar i form av återvinning. Vad är det han har kommit på? Ett otroligt sätt att omvandla plastmaterial till petroleum, det vill säga, föra plasten tillbaka till sitt ursprung.

via: NBC News

Han heter Akinori Ito, och till yrket är han uppfinnare. Idén han hade är i grunden ganska enkel eftersom plastpåsar - och inte bara - härrör från olja, så varför inte ta tillbaka den till sitt ursprungliga tillstånd? Med utgångspunkt från denna fråga började han att arbeta för att sedan presentera för världen en verkligt genialisk och speciell uppfinning, såväl som miljövänlig.

Maskinen som han skapade, lanserad av hans företag Blest Corporation, lyckas verkligen omvandla plast till olja. Tack vare en pyrolysprocess, som plastavfall utsätts för, blir slutresultatet ett bränsle som utan problem kan användas för att driva värmegeneratorer och kaminer. För att inte tala om att detta bränsle efter raffinering skulle kunna användas för att tanka fordon som bilar, båtar eller motorcyklar.

Den lovande och originella aspekten av denna maskin är att det är ett system designat för hushållsbruk, som därför kan bidra till att göra konsumenterna oberoende ur energisynpunkt. Även om slutprodukten är ett bränsle som släpper ut CO2 vid förbrännig, är det redan ett steg framåt att tänka, med lämplig raffinering, att kunna producera bränsle från föremål som annars skulle förorena, och det skulle, definitivt, minska behovet av att utvinna mer olja.

Advertisement

Med ett kilo plast, kan maskinen som är skapad av Akinori Ito, producera en liter olja, för en process som kräver cirka 20 kronors utgift i termer av el. Men för att fungera behöver systemet inte bara plastpåsar: den kan även producera bränsle från andra sorters plast, som polyeten, polyseren och polypropen. I slutet av processen släpper den inte ut giftiga ämnen, utan endast en liten mängd avfall som ska slängas tillsammans med hushållsavfallet.

Vad tycker ni om denna uppfinning? Kan den vara användbar för att lösa problemen med miljönförstöringen och de ekonomiska?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack