Solpaneler som genererar elektricitet även på natten: uppfinningen av ett team forskare

av Titti Carlberg

08 April 2022

Solpaneler som genererar elektricitet även på natten: uppfinningen av ett team forskare
Advertisement

Att producera energi utan att påverka naturresurser är verkligen ett nobelt och grundläggande mål. Vind - och sol energi, i denna mening, ger en stor hjälp och enorma möjligheter. Det råder ingen brist på gränser för dessa förnybara källor. För solpaneler, till exempel, ligger en av de viktigaste i närvaro eller frånvaro av en stark ljusbestrålning som gör det möjligt att ackumulera värme, så att det ska finnas energi till alla..

Om samma nattimmar, i denna mening, kan representera ett problem, vad skulle du tänka om vi berättade att det har skapats en solpanel som kan generera elektricitet även när det är mörkt? Det handlar om en verkligt anmärkningsvärd uppfinning, som skulle kunna lösa en hel rad begränsningar relaterade till dessa enheter, och som beror på ett team av ingenjörer på Stanford

Låt oss titta lite närmare på det.

via Sustainability Times

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

En unik möjlighet, den som Sid Assawaworrarit och hans kollegor från det berömda kaliforniska universitetet Stanford, tog. De utnyttjade en lång rad klara och stjärnklara nätter för att utveckla ett verkligt innovativt system av solpaneler. Tack vare en normal panel utrustad med en termoelektrisk generator lyckades de att utnyttja, inte värmen, utan kylningen av dessa föremål.

Molnen hindrade inte stjärnorna att sända ut sitt ljus, som därför "landade" på panelernas yta. Just detta användes för att få dem att fungera. Tack vare generatorn, även om panelen är kallare än den omgivna luften, är det möjligt att fånga skillnaden i temperaturen och omvandla den till elektricitet. På detta sätt kan man sammanfatta det system som dessa amerikanska forskare håller på att utveckla.

"Det handlar inte om någon stor mängd energi - säger Assawaworrarit - det kan bli användbart på natten för olika behov. Med några förbättringar kan den mängden ökas, tills den nästan har fördubblats". Panelen är därför produktiv, även när det är mörkt, utan att behöva ta hjälp av extra batterier.

Advertisement
Tom Brewster Photography/Wikimedia - Not the actual photo

Tom Brewster Photography/Wikimedia - Not the actual photo

En teknologi, denna utvecklad av Stanfords ingenjörer, som kan visa sig vara grundläggande även för alla de situationer där energi behövs för att driva enheter som bara fungerar på natten, eller som i vilket fall som helst inte behöver så mycket elektricitet. Fenomenet genom vilket denna operation är möjlig, vetenskapligt, är känt som radiativ kylning och kan nu visa stor potential. 

Det kommer inte att vara lätt, enligt forskarnas eget erkännande, att utnyttja och finjustera denna teknologi till fullo, arbetet fortskrider ihärdigt och förtroendet är stort.

Det återstår bara att vänta och se om denna nyhet verkligen kan översättas till en innovation inom räckhåll för alla.

Advertisement