6 verk av en konstnär visar oss vilken inverkan den globala uppvärmningen kan ha på planeten

av Titti Carlberg

12 April 2022

6 verk av en konstnär visar oss vilken inverkan den globala uppvärmningen kan ha på planeten
Advertisement

Vilken inverkan kan den globala uppvärmningen ha på planeten? Konsekvenserna är förvisso inte positiva, men det är svårt att föreställa sig att civilisationen - som vi känner den idag - skulle kunna förvandla sig själv. Fabien Barrau är en fransk konstnär och digital fotograf som har bestämt sig för att använda sina färdigheter för att öka medvetenheten om miljöfrågor. 

Enligt Fabien har faktiskt bilder kraften att "ha en större inverkan på människor, särskilt unga, för att förstå sannolikheterna av passivitet". 

Vi visar dig 6 av hans verk som får oss att omedelbart förstå konsekvenserna som vi trodde var till synes avlägsna.

Advertisement

1. Hur New York kan se ut år 2476.

Fabien har skapat dessa bilder med hjälp av en drönare och Photoshop: han förevigade först de viktigaste monumenten i världen, symboler för städer, och modifierade bilderna för att visa det sammanhang i vilket dessa monument i framtiden skulle kunna se ut.

Advertisement

2. Så här föreställer sig konstnären Colosseum i Rom år 2219.

Fabiens projekt heter "nyheter från framtiden", och de skildrar kända monument som Colosseum i Rom, Eiffeltornet och Triumfbågen i Paris och frihetsgudinnan i New York.

3. Så här skulle Chicago kunna se ut år 2323.

Fabien förklarar att "Denna serie är ett personligt arbete för att förutse konsekvenserna av klimatkombinationen. Det är inte ett vetenskapligt arbete utan ett konstnärligt som har inspirerat mig från uppgifter hos Intergovernmental Panel of Climate Change".

4. Frihetsgudinnan år 2119: nästan helt under vatten.

Episoder av torka och översvämningar är bara några av konsekvenserna.

5. Eiffeltornet i Paris, i en framtid som inte är långt borta.

Fabien har därför valt att använda sina kunskaper i ett ädelt syfte, att öka medvetenheten om viktiga sociala frågor. Han säger: "Jag älskar att fotografera landskap och arkitektur och jag har haft möjligheten att resa i många städer och fotograferat i dimmiga miljöer. Men under åren har jag mer och mer känt av de förödande effekterna av denna klimatkris på biologiskt mångfald, i landskapen och hos människorna. Jag klarar inte längre att blunda för förändringarna."

Advertisement

6. Triumfbågen i Paris, tyvärr helt under vatten.

Vad tycker du om hans verk?

Advertisement