Detta gigantiska "segel" av vindkraftverk är högre än Eiffeltornet och kan driva 80.000 bostäder

av Titti Carlberg

06 Oktober 2021

Detta gigantiska "segel" av vindkraftverk är högre än Eiffeltornet och kan driva 80.000 bostäder
Advertisement

Att ändra vårt förhållningssätt till de energiresurser som vi behöver dagligen för att komma vidare är kanske den största utmaningen som människan kan anta i nuet. I en tid då klimatet förändras drastiskt och där resurserna på en alltmer utmattad planet håller på att ta slut är det nästan självklart att säga att det är brådskande att sträva efter alternativa lösningar.

Lyckligtvis händer det att vi ibland stannar vid erfarenheter som utförs av villiga människor som går exakt i denna riktning. Påhitt och uppfinningar precis som den vi ska berätta om här: en överraskande innovation som kommer från en självlärd uppfinnare, vilket avgörande kan förändra produktionen av vindenergi.

via Wind Catching Systems

Wind Catching Systems

Wind Catching Systems

Det är inte för utopiskt att tro på en mer energieffektiv framtid, och det vet Asbjörn Nes väl. Det var detta som var tanken som vägledde honom när han designade Windcatcher, det enorma "vindseglet" som vi ska beskriva lite närmare.

Tanken bakom det är enkel: varför inte kombinera många turbiner samtidigt mitt ute på havet, den ena ovanpå den andra, för att optimera utrymmet och avkastningen från ett vindkraftverk? När man ser det ser Windcatcher ut som någonting från en film eller en futurisk berättelse, men istället kan det bli en fullvärdig verklighet.

Denna turbinanläggning till havs är högre än Eiffeltornet och lovar att ensam driva 80.000 bostäder. Med Windcatcher omprövas i huvudsak havsbaserade vindkraftparker radikalt och istället för att ha turbiner utspridda i vattnet grupperas de i en enda makrostruktur.

Advertisement
Wind Catching Systems

Wind Catching Systems

Idén som Nes fick var resultatet av fördjupad utveckling av Wind Catching System, ett norskt företag som arbetar mycket för att kunna göra vindenergi allmer närvarande och använd över hela världen bland förnybara energikällor. "För närvarande, med havsvind - förklarar Ronny Karlsen, företrädare för företaget -behövs specialgjorda fartyg och kranar för att nå turbinerna. Till Windcatcher kommer vi att bygga ett hissystem för att förenkla underhållet och minska driftkostnaderna".

Mindre men fler rotorer kommer då att garantera maximal effektivitet när det gäller avkastning, eftersom denna lösning enligt företaget kommer att kunna generera mer kraft än de traditionella. Eftersom testerna fortsätter oförminskat, sa Karlsen att han var säker på att de kan sätta Windcatcher i drift år 2024.

Wind Catching Systems

Wind Catching Systems

Bland företagets förhoppningar finns också att denna uppfinning kan vara mindre skadlig för fåglar än vanliga vindkraftverk. Hur? Eftersom den är högre och har "tätare" rotorer kan den vara mer synbar - och därför lättare att undvika - av fåglarna. Det är ett problem som har tagits på fullt allvar, och en hel rad åtgärder kommer att vidtas för att säkerställa att dessa varelser inte kommer att skadas av Windcatcher.

"Med denna uppfinning blir det ännu mer ekologiskt och billigare att generera förnybar energi" avslutade Karlsen, och nu återstår det bara att hoppas att Windcatcher kommer att visa sig vara en användbar lösning för vår planet.

Advertisement