15 mystiska och ovanliga fynd från förr vilka användningen är okänd för många

av Titti Carlberg

17 Maj 2023

15 mystiska och ovanliga fynd från förr vilka användningen är okänd för många
Advertisement

De flesta av oss har säkert, minst en gång under livet, stött på ett ovanligt föremål med en mystisk funktion. Kanske någon även har haft turen att kunna lösa mysteriet genom att vända sig till rätt person, medan någon annan har förblivit ovetandes om vad föremålet har använts till. Av denna anledning har flera forum uppstått på internet, där fotografier och beskrivningar av ovanliga föremål delats, i hopp om att någon ska kunna förklara dess användbarhet för oss.

Det finns många tillfällen då vi har hittat mystiska föremål: under en promenad på gatorna eller genom en park, när vi rensar ut mor- och farföräldrars hus eller vid ett besök på vinden som vi använder som extrautrymme för våra saker; det finns många saker från nuet men också och framför allt från det förflutna som vi inte känner till den exakta funktionen eller syftet med.

Vi behöver oftast en expert som förklarar för oss: att upptäcka mer om det förflutnas livsstil eller om kulturer som är geografiskt avlägsna våra, men också för att upptäcka nya saker om sektorer vi inte känner till.

Låt oss tillsammans ta reda på dessa 15 mystiska föremåls funktioner.

via Whatisthisthing/Reddit

Advertisement

1. En extravagant porslinskatt

1. En extravagant porslinskatt

Another_Autumn/Reddit

Denna porslinskatt är verkligen extravagant med hål på kroppen, huvudet och vid munnen. Vad används den till? Någon säger att det är en spridare för eteriska oljor, en tandborsthållare, en pennhållare. Mysteriet är fortfarande olöst.

Advertisement

2. Eldskydd

2. Eldskydd

OfficialRichardKiel/Reddit

En utarbetad ram av trä som stöder ett tjockt tyg, som en målarduk. Vad är det? Det verkar vara ett antikt eldskydd: det sattes framför kaminen för att stänga inne ljusskenet.

3. Örhängen med clip

3. Örhängen med clip

Sugarfreak2/Reddit

Ett litet föremål av metall med en bisarr form hittad i ett gammalt smyckeskrin. Det är svårt att säga med bestämdhet, men det påminner om ett örhänge med clip.

4. Insektsfångare

4. Insektsfångare

redscarfdemon/Reddit

Under en promenad i parken upptäckte en person några konstiga trälådor varav några hade en glasbehållare fäst undertill. Personen hade ingen aning om vad det kunde vara, men det räckte med att fråga på webben för att få veta att det är insektsfångare. Intressant och användbart, eller hur?

5. Tennisredskap

5. Tennisredskap

McMakar/Reddit

En metallkedja  med en boll i ena änden och ett tennisracket i andra och en krok på baksidan av racketet. Ett ovanligt och föga känt redskap som används för att mäta höjden på nätet. Kroken hakas fast på nätet som drar ner bollen tills den rör vid marken. Användbart! 

Advertisement

Ett hål på knoppen

Ett hål på knoppen

baxte/Reddit

Föreställ dig att du böjer dig ner en dag för att plocka upp något från golvet och lägger märke till ett hål i knoppen på handtaget: vad kan det vara bra till? Om du inte är fabriksarbetare eller utövar gör-det-själv-jobb vet du förmodligen inte att hålet är för att enkelt plocka bort knoppen när den ska bytas ut eller repareras.

7. Pallspårare

7. Pallspårare

PrincessGoop/Reddit

När man arbetar på ett lager, fabrik eller butik är det vanligt att man hanterar pallar: det kan hända att man stöter på konstiga föremål av plast på dem som är fastskruvade mellan brädorna, en etikett med ett nummer, en streckkod och namnet på företaget. Dessa föremål är vanligtvis till för att söka lastpallen och används av företag som begär tillbaka dem när de väl är tomma.

Advertisement

8. Metallplatta under skosulan

8. Metallplatta under skosulan

unsupo/Reddit

Har du precis köpt ett par nya fotbollsskor och undrar vad det är för metallplatta som sitter under sulan. Svaret är väldigt banalt: det är en spik som håller ihop skon, och de brukar även användas till att fästa dubbar på sulan.

9. Träningsstång

9. Träningsstång

Zabbie97/Reddit

Det kan hända att man stöter på underliga metallstänger på 10 cm och som väger 20 kg med en knopp i ena änden och man undrar om det är ett vapen eller ett arbetsredskap. Faktum är att det är ett funktionellt träningsredskap, lånat från forntida krigare, idag är det bara ett redskap för att öka muskelmassan.

Advertisement

10. Ankarskärmar

10. Ankarskärmar

Youronlyhope/Reddit

Du kanske har undrat vad de gummitäckta metallstolparna,som man kan se i färjelägen är till för. Det är ankarskärmar där man fäster färjan när den är framme vid destinationen.

11. Pneumatisk avgasljuddämpare

11. Pneumatisk avgasljuddämpare

FlammablePig/Reddit

Arbetsverktyg är bland de mest mystiska saker som man kan stöta på och deras funktion förblir oftast oförklarlig för de flesta. Till exempel, vad är detta för litet metallföremål som ser ut som en behållare för kulor? Det kan vara en pneumatisk avgasljuddämpare, nödvändig för att sänka ljudet under driften av maskinen.

Advertisement

12. Absorberande pappersrulle

12. Absorberande pappersrulle

okaycomputes/Reddit

Har du någonsin sett en så stor rulle av ett material som liknar tapeter eller en matta, men som består av en annan sorts fibrer? Dessa föremål är gjorda av mycket absorberande naturliga eller syntetiska fibrer och de finns vanligtvis på arbetsplatser där det finns en stor risk för att man spiller vätska, med andra ord används de till att absorbera stora vätskeläckor.

13. Knopp till en låda

13. Knopp till en låda

Equivalent-Traffic-5/Reddit

Om du är i ett nytt hus eller en trädgård kan det hända att du ser konstiga föremål på marken eller golvet, som denna mässingknopp. Vad är det? Svaret är väldigt enkelt: det är en knopp till en låda.

Advertisement

14. Stöd för knivar

14. Stöd för knivar

Echidnado/Reddit

Om du vandrar runt på loppmarknader eller antikvitetsbutiker kan du hitta många ovanliga föremål, som dekorerade porslinsstänger. Det är föremål för att stödja knivarna så de inte kladdar ner bordet eller duken.

15. Dubbel ögonlockstejp

15. Dubbel ögonlockstejp

SureYouth9/Reddit

När vi städar kan det hända att vi hittar konstiga saker vars funktion vi inte känner till. I sybehörslådan kan man till exempel hitta remsor av genomskinligt gummi, flexibel med klister på ena sidan. Vad kan det vara? Det är nästan säkert dubbel ögonlockstejp som används för att lyfta upp hängande ögonlock. De borde dock ligga i sminkväskan tillsammans med all annan makeup!

Kände du redan till dessa mystiska föremål?

Advertisement