En arkitekt skapar en "lampa" som kan producera dricksvatten, ljus och elektricitet

av sofia

01 April 2022

En arkitekt skapar en "lampa" som kan producera dricksvatten, ljus och elektricitet
Advertisement

I en värld där livsviktiga resurser riskerar att bli allt mindre tillgängliga och inte vara inom allas räckhåll, vad kan vara bättre än att uppfinna apparater som producerar energi och näring genom att utnyttja det som naturen lämnar till vårt förfogande utan att skada den?

Det är förmodligen från denna fråga som den nyzeeländska arkitekten som vi idag ska berätta för dig om utgick när han började designa sin mycket speciella "ljuskrona". Vad rör det sig om? Om en uppfinning som mycket snart väckte människors intresse just på grund av vad den är kapabel till att göra. Tack vare detta innovativa föremål kommer det faktiskt att vara möjligt att belysa ett rum och samtidigt producera dricksvatten. Allt detta genom att använda en 100% ren källa, nämligen solens energi. Låt oss kika på den närmare.

via Henry Glogau

Advertisement
Henry Glogau

Henry Glogau

Även om detta kan verka självklart för många människor, är det inte alls så normalt att vatten och elektricitet finns i alla hem i världen. Tvärtom finns det väldigt många familjer som i sina hem inte kan ta dessa väsentliga element för givet. Detta är ett stort problem i många delar av världen som påverkar människors hälsa och livskvalitet.

Det är därför många "experter" oavbrutet letar efter lösningar som kan vara enkla och samtidigt ha en låg miljöpåverkan och Solar Desalination Skylight skapat av arkitekten Henry Glogau är ett av dessa.

Advertisement
Henry Glogau

Henry Glogau

"Det här är ett lågteknologiskt system som använder miljön till vår fördel och producerar viktiga resurser som dricksvatten och naturligt ljus", sa Glogau när han beskrev sin uppfinning. I själva verket, om man tittar på den, skulle man kunna tro att det är en vanlig taklampa, även om detta föremål är mycket mer. Genom att utnyttja solenergin lyckas den inte bara lysa upp ett hus på ett naturligt sätt, utan kan också producera vatten att dricka med utgångspunkt från havsvatten som avsaltats.

"Hemligheten" med detta föremål ligger i användningen av en cykel som liknar den som naturen använder för att producera regn. Avdunstning, kondensering och nederbörd gör det möjligt att erhålla rent vatten, filtrerat från salt och föroreningar. Ångan som skapas, istället för att släppas ut i luften, kondenseras till droppar som sedan leds mot mitten av "ljuskronan", varifrån de kan komma ut genom en speciell kran. Men detta är inte allt.

Henry Glogau

Henry Glogau

Saltresterna som bildas från förångningsprocessen används av Glogau för att skapa energikällor. "Om de placeras i koppar- och zinkrör kan de generera el" står det i projektbeskrivningen. Solar Desalination Skylight, som utvecklats i Chile, testades och installerades där för första gången. "Havsvatten och solenergi saknas inte i Chile - sa arkitekten - så vi bestämde oss för att prova här".

Vad tycker du om denna lösning?

Advertisement