Den första yachten med noll utsläpp: inne i den finns det en park och ett växthus

av Titti Carlberg

06 Oktober 2021

Den första yachten med noll utsläpp: inne i den finns det en park och ett växthus
Advertisement

I klimatet för omorganisation av produktion och rörlighet utan användning av dyra kolväten skapar till och med lyxbåtindustrin alltmer ekologiska båtar.

I en avancerad designfas visas en yacht med noll utsläpp, designad av 3deluxe i Monacos hamn. Förutom den vanliga lyxiga utrustningen kommer den också att ha ett växthus, en grönsaksträdgård och ett avsaltningssystem för att alltid ha färskt dricksvatten ombord, även ute på det öppna havet. El kommer att tillhandahållas av fotoceller och bränsleceller som passar till en struktur av denna storlek.

via 3dluxe

3dluxe

3dluxe

En båt som ser ut att representera framtiden för ekologisk extra lyx. Detta är den första prototypen för fordon med ett nollutsläppsdrivsystem baserat på bränsleceller. I det här fallet är det en fuel cell med ett protonbytesmembran, eller PEM (Proton Exchange Membrane) som kan använda både väte och metanol. Föreställ dig att med en full tank kan en sådan båt färdas en sträcka på 1000 nautistiska mil (1850 km).

Yachtens kåpa är utformad för att göra den aerodynamisk och elegant, sidorna är utrustade med sidoblister som styrs av sensorer för att reglera mängden ljus vid bra väder, medan de stängs under ogynsamma väderförhållanden.

Advertisement
3dluxe

3dluxe

Några av dessa lameller är utrustade med justerbara fotovoltaiska celler för att producera den energi som behövs för belysning, luftkonditionering och avsaltningssystemet. Det är således möjligt att producera färskt dricksvatten även ute på öppna havet för att göra detta transportmedel autonomt.

3dluxe

3dluxe

Men det är inte allt. Ett trädgårds och växthussystem möjliggör ett hälsosammare och naturligt ventilationsläge än vanlig luftkonditionering.

Odlingarna i trädgården kommer att kunna förse yachtens kök med maximal färsk frukt och grönsaker. Detta leder också till en minskning av elförbrukningen av frysar.

3dluxe

3dluxe

Inredningsmaterialen har också förändrats från de traditionella. Mässing och akrylglas som är typiskt för lyxbåtar har ersatts av naturligt material och en grön matta. Inte nog med det, man har till och med tänkt på att köpa material från företag som producerar dessa råvaror enligt ekologiska metoder.

3dluxe

3dluxe

En typ av båt som inte är för allas budget...men som optimerar en ny modell av yacht som är mer respektfull för den naturliga miljön ur alla synvinklar. 

Advertisement