Hur låste de dörrarna till värdshuset på natten i det gamla västern? Det är inte så uppenbart

av Titti Carlberg

04 Juni 2024

Reproduktion av de berömda dörrarna till en gammal västernsalong
Advertisement

Bilder från det gamla västern har varit en del av vår kultur i flera årtionden nu, tack vare många filmer och berättelser som utspelar sig vid den amerikanska gränsen. Trots vilda västerngenrens olika deklinationer tycks ett konstant inslag upprepa sig: cowboys som träffas för att roa sig, dricka och fira på värdshus, som de går in i efter att ha passerat de ikoniska svängdörrarna. Dessa dörrar används överallt, men erbjuder inte mycket säkerhet: hur stängde de dörrarna på natten i det gamla västern? Låt oss se!

Advertisement

Hur stängde de dörrarna till värdshuset på natten i det gamla vilda västern?

När man ser en westernfilm, även en av de mest moderna och minst genomsyrad av ideologi, stöter man alltid på de klassiska saloonsdörrarna. De två dörrarna öppnas och stängs, men täcker inte hela ingången och erbjuder därför inte någon stor säkerhet. Men hur låste de värdshusen i det gamla västern på natten.

Till att börja med måste vi dock skingra en myt: de flesta värdshus hade helt normala dörrar, inte så olika dem vi använder nuförtiden. Vissa värdshus särskilt i USA:s varmare områden, hade svängdörrar, men de var inte de enda dörrarna. Utöver dessa hade det gamla västernlandets lokaler även mer robusta dörrar på utsidan, som användes vid dåligt väder och för att kunna stänga på natten.

Advertisement

Svängdörrar in till värdshuset: vad gjorde de för nytta?

Ingången till en saloon i Nevada i början på nittonhundratalet

Public domain

Lika ikoniska som unika, svängdörrar in till värdshuset var inte så utbrett som västernfilmerna vill få oss att tro, men de var ganska populära. Efter att ha sett hur värdshusen i gamla västern stängde dörrarna på natten, är det naturligt att undra vad svängdörrarna gjorde för nytta.

Även kallade batwing door, hade dessa dörrar faktiskt många fördelar. Först och främst tillät de skapandet av en gräns mellan utsidan och insidan av lokalen, vilket gav lite avskildhet inomhus utan att blockera tillgången för äventyrare. För det andra tillät de en bra ventilation av det trånga utrymmet fullt av män som rökte cigarrer och cigaretter. Slutligen gjorde de det lättare för cowboys med tunga sadelväskor att kliva in.

Ett gammalt västern full av allmänna platser

Wayne Hsieh/Flickr - CC BY-NC-SA 2.0 DEED

Samtidigt som den representerade en "allmän plats" par excellence i det gamla västern, har värdshuset gett upphov till en av de mest utbredda "allmänna platserna" idag. Som vi har sett hade svängdörrarna faktiskt en viss användbarhet, men användes inte lika mycket som vi alltid har trott. Vidare har scenerna från västerfilmer lett till andra föreställningar och stereotyper som inte stämmer överens med verkligheten. Som till exempel:

  • det gamla vilda västern var inte ett laglöst territorium, det fanns verkligen federala och territoriella lagar, domstolar och sheriffer;
  • cowboys var inte ensamma revolvermän utan rancharbetare som ledde boskap, medan konflikter med urinvånarna var territoriella eller resurskonflikter;
  • det gamla västern befolkades av afroamerikaner, asiater och latinamerikanska amerikaner och inte bara av medborgare av europeiskt ursprung och amerikanska urinvånare;
  • städerna i gamla västern var växande ekonomiska och kommersiella centra och i vissa fall även kulturcentra.

Västernfilmerna har bidragit till att cementera en bild som till stor del är falsk, men ändå rimlig. Idén om en gräns där normala lagar inte fungerar har alltid fascinerat människan, från berättelser om det klassiska och hellenistiska Grekland, upp till det gamla västern och cowboysens tuffa liv. När allt kommer omkring representerar salongsdörrarna och andra allmänna platser just detta: en värld som i stort sett inte existerar, men som kan stimulera och fängsla vår fantasi.

 

Advertisement