Lär dig annorlunda saker från historien: 16 foton från ett Instagram-konto som delar märkliga bilder från det förflutna

av Titti Carlberg

21 Juni 2022

Lär dig annorlunda saker från historien: 16 foton från ett Instagram-konto som delar märkliga bilder från det förflutna
Advertisement

Gillar du historia? Är du fascinerad av att upptäcka händelser, aspekter och kuriosa från det förflutna? En Instagramsida samlar bilder dedikerade till detta, som du knappast kan hitta i böcker och volymer

Bildtexten till sidan lyder: "Lär dig konstiga saker från historien" och samlingen av daterade bilder som publiceras håller det löftet. Det är information och representation av speciella ögonblick från gårdagens värld, som inte bara intresserar de som är passionerade av ämnet, utan alla som vill ta sig en titt på vad som hände före vår tid. 

Historien har gjort oss till vad vi är idag och det är viktigt att kunna granska och minnas det.

Här är 16 bilder som du inte får missa.

via Instagram

Advertisement

1. Pennsylvania, 1943

"En kolgruvearbetare får sig ett bad efter sitt pass nere i gruvorna. Cambria County, Pennsylvania, USA, april 1943. Fotografen är Albert Eisenstaedt."

Advertisement

2. Gula magen, 1902

"De franska knivsliparna kallades för "ventres jaunes" (gul mage) på grund av det gula dammet som släpptes från slipskivan. Detta fotografi från 1902 visar dem liggandes på mage för att undvika att ryggen förblir böjd hela dagen. De tilläts även ta med sig sina hundar till arbetet som sällskap och som små värmare liggandes ovanpå benen på sina ägare."

3. Stranden, åttiotalet

"En kvinna varnar solbadarna att deras val av klädsel kommer skicka dem till helvetet.

Efter att bikinin uppfanns 1947, ansågs den vara ett ett skandalöst plagg och den köptes alltid i hemlighet ända fram till 60-talet när den blev mer accepterad. Under 80-tals åren låg koncentrationen på att både kvinnor och män skulle visa mycket hud, och även att männen skulle bli mer muskulösa på gymmet. På 80-talet minskades mer och mer de konservativa och religösa traditionerna när det gällde mode och klädstil, men det var mer utbrett på stranden."

4. Josef Goebbels

"Josef Goebbels, propagandaminister i Tyskland under andra världskriget och en av de mest kända antisemiterna i historien, tittar på fotografen med ett ondskefullt uttryck efter att ha fått reda på att fotografen är av judiskt ursprung."

5. Witold Pilecki, 1940

"En av nittonhundratalets viktigaste män som du kanske aldrig har hört talats om.

 Witold Pilecki var en polsk underrättelseagent som ansvarade för att rapportera om utrotningarna som ägde rum i koncentrationslägret Auschwitz. Pilecki var en smart och beräknande man som samlade information, ägnade sig åt sabotage och blev så småningom en av de första personer som rapporterade historiens värsta folkmord, Förintelsen. Han anmälde sig, år 1940, frivilligt till att bli arresterad och förd till Auschwitz. På den tiden ansågs lägret vara ett fängelse och inte ett dödsläger, men så fort Pilecki kom dit började han bevittna brutala avrättningar och fruktansvärd behandling av offren.

Pilecki organiserade små grupper av agenter i lägret för att samla information, för att upprätthålla moralen och ge extra förnödenheter till fångarna. Denna motståndsarme blev känd som Tajna Armia Polska."

Advertisement

6. Rustning, 1580

"En vackert dekorerad baksida på en fransk ceremoniell rustning, någon gång på 1575-80-talet."

7. Mongoliet, tjugotalet

"Bröllopsfotografi på ett par som gifte sig i Mongoliet, 20-talet."

Advertisement

8. Skylt

"En slavetikett från ett halsband som är graverad med information om återlämning, Rom, IV-talet e.Kr. 'Håll mig hårt så att jag inte flyr, och återlämna mig till min herre Viventius i Castillogodset'. British Museum."

9. En jättekaktus, 1890

"En gigantisk Cardon-kaktus i Mexiko 1890. Detta exemplar var 8 meter hög och vägde 10 ton. Fotot är taget av Leon Digue."

Advertisement

10. New York, 1905

"Charles C. Ebbets knäpper ett fotografi från toppen av en skyskrapa i New York City, 1905."

11. Mosaik, Zeugma

"Mosaik efter översvämningen i den antika hellenistiska staden Zeugma."

Advertisement

12. Pyramider, 1905

"Utsikt över pyramiderna under en solförmörkelse, 30 augusti 1905. Foto: Gabriel Lekegian."

13. Jättarna i Kashmir, 1903

"Den amerikanska resefotografen professor James Ricalton, med två av sina kashmirivänner i Delhi Durbar, Brittiska Indien. Männen var bröder, kända som Kashmirs två jättar, och de var elitskyttar i tjänst hos Maharadjan av Jammu och Kashmir. En av jättarna var 2,36 meter och den andra 2,23 meter. Året var 1903."

Advertisement

14. Elviskonsert, 1957

"Tonåringar på en Elvis Presley konsert vid Philadelphia Arena, 1957."

15. Bomullsarbetare, 1909

"Arbetare på bomullsbruket i Georgia, 1909. Fotofrafens namn: Lewis Hine."

Advertisement

16. Margaret Hamilton

"Låt mig presentera Margaret hamilton, kvinnan som förde mänskligheten till Månen. Här står hon bredvid koden som hon skapade för att programmera datorsystemen på rymdfarkosten Apollo 11, 1969."

Advertisement