Historia skapat av oss: 16 bilder från det förflutna tillägnat arbetarklassens människor

av Titti Carlberg

28 Mars 2022

Historia skapat av oss: 16 bilder från det förflutna tillägnat arbetarklassens människor
Advertisement

När man tänker på stora händelser i det förflutna som skapat historia, är det första vi tänker på kungar, drottningar, kejsare och tappra kämpar, karaktärer som för sina gärningar har vunnit en hedersplats i skolböckerna. Namn som har förblivit ädla genom århundradena, som representerar stöttepelarna i en förgången tid som vår nutid är grundad på. Ändå har många andra människor kämpat för evolution och sociala erövringar: vi pratar om arbetarklassen, en kategori ödmjuka människor som, liksom de andra, mer kända inte bör glömmas bort.

På sociala nätverket vill kontot "Working Class History" påminna oss: "Historien består inte bara av kungar och politiker, den är skapad av oss, miljarder enkla människor" lyder bildtexten.

Här är 16 av de mest representativa bilderna.

via Instagram

1. Hemlösa, Australien, 1946

"Den här dagen, den 20 mars 1946, ockuperade en grupp hemlösa människor, några av dem veteraner från andra världskriget, Moromanah, en 20-rums herrgård i Kings Cross, Sidney, Australien. Byggnaden ägdes av staden och skulle rivas. Den framgångsrika ockupationen hjälpte till att stimulera en våg av husockupationer över hela landet, så att människor hade någonstans att bo mitt under bostadskrisen."

Advertisement

2. Upproret i Harlem, 1935

"Den 19 mars 1935 inträffade Harlemupproret. den stora depressionen hade redan prövat arbetarklassen över hela världen, men med segregation och rasojämlikhet i USA var livet särskilt svårt för de mörkhyade. 

Harlem, var trots det centrum för levande konstnärliga och sociala rörelser, det var inget ovanligt med det: krafter för att överge regeringen, diskriminering på arbetsplatser, arbetslöshet, fattigdom och polisbrutalitet skapade förutsättningarna för att ett uppror skulle vara oundvikligt."

3. Nada Dimic, 1942

"Den 17 mars 1942 avrättades den jugoslaviska kommunisten och antifascistiska militanten Nada Dimic i koncentrationslägret Stara Grodiska. Hon föddes av serbiska föräldrar och var medlem i den första jugoslaviska partisangruppen i Kroatien och deltog i sabotageräder på järnvägarna. 1951 blev hon utnämnd som nationalhjälte i Jugoslavien.".

4. Gerda Taro, 1933

On this day, 19 March 1933, German Jewish photographer Gerta Pohorylle (better known as Gerda Taro) was arrested by the...

Pubblicato da Working Class History su Sabato 19 marzo 2022

"Den 19 mars 1933 arresterades den tyska fotografen Gerta Pohorylle (mer känd som Gerda Taro) av nazisterna i Tyskland och förhördes om en påstådd kommunistisk komplott för att störta Hitler. Hon var redan känd av myndigheterna som medlem i en kommunistisk ungdomsgrupp som var involverad i distributionen av antifascistiska flygblad. Efter två veckors internering släpptes hon, och lyckades fly från landet med ett falskt pass och välkomnades av kommunisterna i Paris."

5. Barn, New York, 1964

On this day, 16 March 1964, 267,459 children in New York City boycotted classes in a second mass walkout in protest at...

Pubblicato da Working Class History su Mercoledì 16 marzo 2022

"16 mars 1964, 267 459 barn i New York City strejkade från skolan i en andra strejk för att protestera mot rasistisk segregation i skolorna. Antalet utgjorde 26% av stadens registrerade elever men markerade en betydande grad av respekt, 45% deltog i den första aktionen och återspeglade främst deltagandet av mörkhyade studenter, efter att de mänskliga rättigheterna för puertoricaner hade avvisats."

Advertisement

6. Vietnam, 1971

"Den 16 mars 1971 dödades två amerikanska löjtnanter vid Bienhoa Air Base nära Saigon (nu Ho Chi Minh City), Vietnam, när en granat exploderade i ett officersrum. Det var bara en av hundratals incidenter under Vietnamkriget i vad som kallades 'fragging', när amerikanska trupper dödade officierare för att de ansåg dem vara förtryckande eller att de var en farorisk."

7. Petrograd, 1921

"16 mars 1921 arrangerade Röda armén under Leon Trotskij det sista blodiga anfallet på arbetare och sjöman i Kronstadt, som gjorde uppror mot den spirande bolsjevikdiktaturen. Rebellerna, mestadels kommunister och oliktänkande socialister, protesterade mot förtrycket som de utsattes för när de hade strejkat och de krävde föreningsfrihet, yttrandefrihet för arbetare och revolutionärer, frihet för politiska fångar och avskaffande av matransoner som Bolsjevikpartiets byråkrater hade infört."

Advertisement

8. Egypten, 1919

"Den 15 mars, 1919 marscherade tusentals kvinnor i protest mot den brittiska ockupationen. Särskilt gripandet och deportationen till Malta av Saad Zaghlul, en framstående egyptisk politiker och många andra aktivister orsakade utbredd indignation och förstärkte anti-koloniala känslor. Det var en av de första händelserna under den egyptiska revolutionen som i slutändan störtade det brittiska styret."

9. Einstein, 1879

"Den 14 mars 1879, föddes den legendariske fysikern Albert Einstein i Tyskland. Även om han är mest känd för sina vetenskapliga teorier som har förändrat världen, var Einstein också en socialist och 1949 skrev han en kort kritik av det kapitalistiska systemet och dess brister, som publicerades i Monthly Review.

I den argumenterade han: "Jag anser att denna förlamning av individer är kapitalismens största brott. Hela vårt skolsystem lider av denna ondska. En överdriven konkurrenskraft ingjuts hos eleven, som tränas för att erövra framgång som en förberedelse för sin framtida karriär. Jag är övertygad om att det bara finns ett sätt att eliminera denna allvarliga ondska, nämligen genom upprättandet av en socialistisk ekonomi, åtföljd av ett utbildningssystem inriktat mot sociologiska mål."

Advertisement

10. Operation Northwoods, 1962

"Den 13 mars 1962 cirkulerade en amerikansk militärnotis som beskrev Operation Nothwoods: planerna på att inleda en våg av terroristattacker under falsk flagg för att motivera militär intervention på Kuba.

Upphittade dokument beskriver den föreslagna planen: 'Vi skulle kunna utveckla en kubansk kommunistisk terrorkampanj i Miami-området, i andra städer i Florida och till och med i Washington. Terrorkampanjen kan riktas mot kubanska flyktinger som söker skydd i USA. Vi kan dränka en last med kubaner som är på väg mot Florida (verklig eller simulerad). Vi skulle kunna uppmuntra attacker mot kubanflyktingar som redan finns i USA...Vi kan låta några plastbomber detonera på väl utvalda platser'.

President John F. Kennedy vägrade att genomföra planen och avskedade dess författare General Lemnitzer, från posten som chef för statscheferna."

11. Bröd och rosor, 1912

"Den 12 mars 1912, arbetsgivarna gick med på de flesta kraven som 20 000 textilarbetare, mestadels kvinnor och flickor krävde i det som fick namnet bröd- och rosstrejken, i Lawrence, Massachusetts. Upproret, initierat av polska kvinnor fördömdes av Amerikan Federation of Labour som 'revolutionärt' och anarkistiskt, och därför vände sig arbetarna till den radikala Industrial World Union för att få stöd. Namnet på strejken syftade på arbetarna som ville tillfredsställa sina grundläggande behov, 'brödet', som alla vackra saker i livet och 'rosen'."

Advertisement

12. Ala Gertner

"Den 12 mars 1912 föddes Ala Gertner, en aktivist från det polsk-judiska motståndet. Medan hon var en arbetare som behandlades som en slav i ett ammunitionslager under den nazistiska ockupationen, stal Gertner krut som hon smugglade till Auschwitz Birkenou-fångar för att skapa granater. Motståndsrörelsen på lägret använde dessa improviserade vapen, bland andra, för att förstöra krematoriet IV och för att döda flera officerare från SS. Gertner och tre andra kvinnor avrättades för deras roll i upproret 1945."

13. Mexiko, 1920

"Den 10 mars 1920 utbröt en brand i El Bordo-gruvan i Pachuco, Mexiko där ett dussintal gruvarbetare dog.Branden utbröt klockan 6 på morgonen och evakueringen av arbetare varade inte länge innan de avslutade det.

Tjänstemän från United States Smelting, Refining and Mining Company hävdade att färre än 10 arbetare fanns kvar inne efter evakueringen, som alla förklarades döda av företagets läkare. 

När de öppnade gruvan sex dagar efter branden, stod det klart att företaget hade ljugit. Inne i gruvan låg det 87 förkolnade kroppar, av vilka många hade nått utgången, men brändes ihjäl och dog eftersom företaget hade gett order om att stänga utgången. Mirakulöst nog hade sju män lyckats överleva trots att de var instängda i gruvan."

Advertisement

14. Nancy Cunard

"Den 10 mars 1896 föddes Nancy Cunard, en surrealistisk författare, modell, anarkist och antirasist, i London. Född i maritime-cunard dynastin blev hon arvslös på grund av sitt förhållande med Henry Crowder, en mörkhyad pianist. Cunard publicerade omfattande verk av mörkhyade författare bland annat verk av Langston Hughes som var en hängiven antifascist. Hon skrev mycket om Italiens invasion av Etiopien, hjälpte flyktingar från spanska inbördeskriget och jobbade outtröttligt som översättare för Franska Motståndsrörelsen under andra världskriget."

15. Joe Hill, 1913

"Den 6 mars 1913 dök Joe Hills sång 'There is power in a Union' upp för första gången i Little Red Song Book of the Industrial Workers of the World.

Hill dömdes av staten Utah 1915 i vad som allmänt ansågs varit en politisk motiverad rättegång."

Advertisement

16. Gruvarbetare, 1984

"Den 5 mars 1984 utbröt den stora gruvarbetarstrejken i Storbritannien när arbetarna i Cortonwoodkolgruvan lämnade som svar på den konservativa regeringens tillkännagivande om en plan för att stänga gruvorna. Vissa andra gruvarbetare hade redan gått i strejk på grund av andra anledningar, men ryktet om stängningen spreds över hela Yorkshire och fyra dagar senare inledde National Union of Mine Workers en nationell strejk, där majoriteten av gruvarbetare anslöt sig över hela landet. Kvinnor, vilka många var gifta med gruvarbetare, spelade en avgörande roll för att stödja strejken och hjälpte arbetarna att strejka i nästan ett år."

Advertisement