Händelser från det förgångna: 15 "historiska bitar" som du kanske aldrig sett tidigare

av Titti Carlberg

22 Mars 2022

Händelser från det förgångna: 15 "historiska bitar" som du kanske aldrig sett tidigare
Advertisement

Det är sant att vi bör leva i nuet, fokusera på "här och nu", och släppa taget om det som var igår och utan att oroa oss för morgondagen, men det vi är beror till stor del på vad vi har levt fram till nu. Detsamma gäller för samhället som är resultatet av en lång process som vi kallar historia. Det förflutna har en stor charm och kraften i fotografier är just den som tar oss tillbaka i tiden, uppehåller oss vid minnen för några ögonblick och får oss att återuppleva ikoniska ögonblick.

Instagramsidan "A slice of history" publicerar bilder som berättar bitar av historia som är värda att se: här är 15 av dem.

via Instagram

1. Halloween, 1980

"Barn som är utklädda för Halloween på skolbussen."

Advertisement

2. Amy Winehouse, maj 2007

"Amy Winehouse fotograferad dagen före sitt bröllop."

3. Michael Jordan, 1997

"Michael Jordan blir fotograferad med ett fan som är barfota, eftersom han vägrade låta sig fotograferas med någon som hade ett par Reebok på fötterna."

4. London, 1952

"En kvinna med pärlhalsband skyddar mun och näsa med sin halsduk mot den Stora Dimman som tog livet av 12.000 människor inom loppet av 5 dagar."

5. Mona Lisa, 1945

"Mona Lisa packas upp och återlämnas till Louvren efter att ha varit gömd under andra världskriget."

Advertisement

6. Marilyn Monroe, 1954

"22 februari, 1954 reste Marilyn Monroe till Korea för att uppträda för de allierade som fortfarande var stationerade där."

7. Prinsessan Diana, 1989

"En grabb ger blommor till prinsessan Diana med lite hjälp av sina vänner"

Advertisement

8. Krigsfångar, 1973

"Amerikanska krigsfångar som reser från Nordvietnam på en C-141-flygning. Cirka 600 krigsfångar gick ombord på 54 flygplan, som definierades Operation Homecoming under perioden 12 februari-4 april 1973. Foto av United States Air Forced United."

9. Mary och Jake

"Mary och Jake har varit gifta i över 70 år och har övervunnit alla svårigheter och motstånd mot sitt äktenskap. Mary erkänner: 'Vårt äktenskap är färgblint, men våra föräldrar var inte det', Mary växte upp i England på trettiotalet och Jake tjänstgjorde i England under andra världskriget. De träffades första gången på den tekniska högskolan där hon lärde sig maskinskrivning och Jake var där för en flygutbildning. '...Kort sagt, vi började prata och han citerade Shakespeare för mig, vilket jag gillade mycket.' De fortsatte att träffas trots att Marys pappa förbjöd henne, ända till krigsslutet då Jake återvände till Trinidad. De skickade kärleksbrev till varandra under deras separation, tills Jake återvände och friade till Mary vid 19 års ålder."

Advertisement

Fångar som spelar schack genom gallret i deras cellar. Attika Correctional Fängelse, NY, mars 1972. Fotograferad av Cornell Capa.

11. The Simpson, 1992

"Rummet där The Simpson skapas."

Advertisement

12. Kyssen, 1972

"En 2800 år gammal kyss. Dessa mänskliga kvarlevor grävdes fram 1972 på den arkeologiska platsen Teppe Hasanlu, Iran. Platsen brann ner under en militärisk attack, elden spred sig snabbt och oväntat genom staden. Skeletten upptäcktes i en spannmålsbehållare av gips, de gömde sig troligen för soldaterna, och dog av kvävning. Hålet på huvudet på individen (till höger) orsakades av moderna grävmaskiner."

13. Familj, 1929

"Ett porträtt på en inföding familj i Noatak, Alaska. Fotografiet är taget av Edward. S. Curtis."

Advertisement

14. Vänner, 1972

"Två barndomsvänner möts oväntat på motsatta sidor av en demonstration. Arbetaren Guy Burmieux och kravallpolisen Jean-Yvon Antignac hade vuxit upp tillsammans, de hade gått på samma gymnasieskola och var del av samma grupp vänner. Ändå många år senare, år 1972, möttes de under mycket olika omständigheter. Saint-Brieuc, Frankrike. Fotot togs av Jacques Gourmelen."

15. JK Rowling, 1998

"JK Rowling skriver Harry Potter på ett kafé i Skottland."

Vilket av dessa fotografier slog dig mest?

Advertisement