Har du någonsin druckit kranvatten på ett flygplan? Detta är varför det är bättre att undvika det

av Titti Carlberg

07 Maj 2024

Advertisement

På ett flygplan är allt föremål för en strikt kontroll: motorernas tillstånd, kvaliteten på den inre luften, kabintrycket och så vidare. Man skulle alltså kunna tro att något liknande skulle sägas om kranvattnet på toaletten, eller hur? Men det är inte riktigt så: det vattnet är inte bra för att släcka törsten, inte heller för något annat och i vissa fall rekommenderas det att inte dricka varma drycker ombord på flygplanen. Men hur kan det komma sig? Varför?

Advertisement

Varför rekommenderas det att inte dricka kranvattnet på flyplanstoaletterna?

Paolo Rosa/Flickr - CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Det finns olika anledningar som kan tvinga en person att dricka kranvatten från toalettrummen på ett flygplan. Man kanske drivs av en önskan om ekologiska besparingar, man kanske tror att allt är kontrollerat och att vattnet är rent, man kanske är van att dricka ur kran hemma. Oavsett orsaken är sanningen annorlunda: det rekommenderas att absolut inte dricka vatten från kranarna på ett flygplan. För många kanske det sunda förnuftet säger det, men för de mer skeptiska ingriper även en undersökning om vattenkvaliteten som genomfördes 2019.

Undersökningen, som genomfördes på vatten och tillhörande tankar på flera flygbolag, upptäckte en märkbar förekomst av mikroorganismer. Detta handlar om vatten som lagras i tankar som ofta inte genomgår rigorösa kontroller. Samtidigt rengörs och desinficeras inte själva tankarna så ofta, så det är alltid bäst att inte prova lyckan med att dricka från en flygplanskran.

Advertisement

Tvätta händerna och dricka en kopp kaffe: går det bra på ett flygplan?

Unsplash

Dricka vatten från flygplanskranar rekommenderas inte, och vi har precis sett orsakerna. Vi kanske tror att situationen liknar situationen i vissa städer: det kanske inte rekommenderas att dricka från kranen, men att det går bra att använda det vattnet till matlagning och för att tvätta sig. Rätt? Nja, inte riktigt.

Förekomsten av bakterier som Escherichia coli och andra mikroorganismer har fått flera experter, som talar på den amerikanska kanalen NBC, att avråda att även tvätta händerna. Då är det bättre att föredra handsprit, som är säkrare än kranvattnet på flygplanen. Och ett liknande argument kan framföras för kaffe och andra varma drycker som serveras på flygplanen. Då ställer vi oss frågan: vilket vatten används för att koka de varma dryckerna? Just det:så  det bästa är att föredra mineralvatten på flaska.

Vattnet på flygplanen: kan det verkligen orsaka problem?

davitydave/Flickr - CC BY-NC-SA 2.0 DEED

Trots den potentiella närvaron av bakterier, får vi problem om vi bestämmer oss för att dricka flygplansvattnet? Cedric Spak, en expert från Baylor University Medical Center, vill inte alarmera för hårt. Enligt Spak är inte ens vattnet från hushållskranar helt rent, så att dricka en kaffe på ett flygplan är inte så farligt. Samma läkare avråder dock de som inte har ett starkt immunförsvar att göra det. Detsamma kan sägas om att använda flygplansvattnet för att fylla en nappflaska: det rekommenderas absolut inte.

Sammanfattningsvis är det kanske bättre att helt undvika risken från att problem ska uppstå och endast använda flygplansvattnet till det som är nödvändigt. För att tvätta händerna är handsprit mer än tillräckligt, medan det är bättre att dricka vatten på flaska. Men hur är det med kaffe? Tyvärr måste man avstå från något: det kan man dricka när man har landat.

Advertisement