Google Maps tar en grupp vänner från Las Vegas till öknen: de sitter fast i flera timmar

av Titti Carlberg

29 November 2023

Google Maps tar en grupp vänner från Las Vegas till öknen: de sitter fast i flera timmar
Advertisement

Föreställ dig att lita på Google Maps när du är på en lång nöjesresa och plötsligt befinna dig i öknen, bokstavligen fast mitt i ingenstans. Det är vad som hände huvudpersonerna i vår berättelse.

Google Maps föreslår en genväg för en grupp ungdomar som återvänder hem från Las Vegas

Google Maps föreslår en genväg för en grupp ungdomar som återvänder hem från Las Vegas

Freepik

För att göra långa resor med bil eller för att tillryggalägga sträckor vars rutt man inte känner till är det helt normalt att vända sig till den gemensamma navigatorn Google Maps, som tar oss längs rutten via en display och en röstguide. Satellitnavigatorers privilegium är att få oss att ta den kortaste vägen och indikera eventuella hinder längs vägen, men i det fall vi ska berätta om visade det sig inte vara en bra idé.

Att bli strandsatt i öknen var verkligen inte vad ungdomarna, som var på väg hem till Los Angeles efter en helg i Las Vegas, ville. Detta bisarra missäventyr blev känt av dem via Shelby Easlers sociala konton, som bevittnade denna episodiska ineffektivitet i Google Maps.

Vännerna hade varit på Las Vegas Grand Prix, men när de skulle återvända hem föreslog navigatören "en genväg". Synd bara att genvägen i fråga för att nå Los Angeles snabbare slutade med att gruppen av ungdomar strandade mitt i Nevadaöknen.

Advertisement

Navigatören tar gruppen med vänner till öknen på grund av en sandstorm

Navigatören tar gruppen med vänner till öknen på grund av en sandstorm

Freepik

En roadtrip som både barn och vuxna gillar, men som satte en grupp vänner i svårigheter. Navigatorn hade dock "ett bra skäl" att ta ungdomarna av vägen: att föreslå dem en snabbare väg för att nå destinationen med tanke på att den vanliga vägen var blockerad av mycket trafik på grund av en plötsligt ökande sandstorm. Så Shelby, hennes bror och deras vänner följde anvisningarna från Google Maps och övergav den fulla Interstate 15 för att ge sig in i Nevadaöknen, tills de fastnade på en för smal väg, de visste inte var de befann sig, bara att närmaste stad hette Sandy Valley.

"Ironiskt nog trodde vi att det skulle vara ett säkrare alternativ som skulle tillåta oss att förkorta resan med femtio minuter. Det var första gången vi körde till och från Las Vegas, så vi visste inte att man bara kunde ta I-15 fram och tillbaka. Vägen var som om vi sjönk ner i marken och det gick inte att vända bilen. Det stod bilar både framför och bakom oss, så vi satt helt enkelt fast. Eftersom navigatorn hade sagt att vi bara skulle åka fem och en halv kilometer på denna väg och sedan svänga vänster, trodde vi att vi skulle nå en riktig asfalterad väg." berättar Easler.

Bilderna som delas av ungdomarna visar raden av bilar som fastnat i den gropiga vägen, utan någon asfalterad väg i närheten. Bilarna befann sig alltså på en sandväg mitt i ingenstans, utan att kunna vända tillbaka eller återuppta resan framåt. En förbipasserande förare, efter att ha lagt märke till ungdomarna som var i svårigheter, försökte ge några indikationer:

"Den första föraren som stannade förklarade för oss att vägen skulle smalna alltmer längre fram och att vi var tvugna att vända om eftersom denna väg inte ledde någonstans. Han körde en stor lastbil genom buskarna för attt låta folk förstå att de var tvugna att vända tillbaka."

Hamnade i öknen på grund av Google Maps: räddade av en bärgningsbil, bilar förstörda

Hamnade i öknen på grund av Google Maps: räddade av en bärgningsbil, bilar förstörda

justdoingshelbythings

Ungdomarna kontaktade då statens polis, California Highway Patrol, som dock var upptagna med att hantera sandstormen och kunde inte hjälpa de strandsatta ungdomarna. Samtidigt stängdes Interstate 15 vid gränsen mellan Kalifornien och Nevada, vilket blockerade resor från båda riktningarna. Det fanns inget annat att göra än att ringa efter en bärgningsbil som lyckades nå gruppen och ta dem ut från öknen. Bilarna ådrog sig dock skador, Shelbys bil hamnade på sidan efter att ha kört genom buskar och klippor och repades rejält. Ungdomarna återvände till Los Angeles med flyg, medan bilarna förblev instängda i öknen.

Bärgningsbilen anlände runt 17:00 så vi satt fast i öknen i stort sett hela eftermiddagen. Vi var tvugna att lämna bilen i Las Vegas där den bogserades till en återförsäljares servicecenter. De sa att det högra bakdäcket höll på att lossna och att karossen var förstörd".

Shelby deklarerade efter missödet: "I framtiden kommer jag att hålla mig till de vägar jag känner till och jag kommer att dubbelkolla på andra navigatorer om rutten inte känns bra".

Efter liknande körupplevelser är försiktighetsåtgärder en naturlig konsekvens för att skydda sig från andra olyckliga oförutsedda omständigheter. Efter delningen av missödet på sociala medier kommenterade Google och hävdade att de skulle undersöka vad som hade hänt. En talesperson säger: 

"Under de oförutsägbara förhållandena arbetar vi så snabbt vi kan för att uppdatera en rutt baserad på information från lokala myndigheter och plötsliga förändringar i körmönster. Vi undersöker problemet som inträffade under helgen och vi kan bekräfta att vi dirigerade bilisterna över Interstate 15 när den öppnade igen."

Har du någonsin hamnat på en farlig väg efter råd från Google Maps?

Advertisement