En hummerfiskare lägger märke till något väldigt stort på havsbotten och drar upp det: "det väger 100 kg"

av Titti Carlberg

28 November 2023

En hummerfiskare lägger märke till något väldigt stort på havsbotten och drar upp det: "det väger 100 kg"
Advertisement

I vissa fall kan fiske reservera helt oväntade överraskningar: detta är vad som hände de två bröder vi ska berätta om, som i stället för hummer drog upp ett enormt föremål ut vattnet. Låt oss tillsammans se vad det var.

Hållbart hummerfiske i Amerika

Hållbart hummerfiske i Amerika

Pixels

Många fiskare i Amerika ägnar sig åt denna aktivitet på jakt efter saftig hummer. Här är hummerfiske en viktig och reglerad aktivitet för att säkerställa de marina resursernas hållbarhet. Särskilt USA är känt för hummerfiske i olika regioner, vilket ofta involverar användningen av fällor som kallas "lobster pots" eller "hummerfällor". Dessa fällor är speciellt utformade för att fånga kräftdjur utan att skada dem och de är nedsänkta på havsbotten. Regelbundet drar fiskare upp dem för att skörda hummerfångsten.

Dessutom representerar hummerfiske i många regioner i USA en turistattraktion, reglerad av särskilda lagar som begränsar antalet exemplar som en fiskare får fånga och fastställer restriktioner för storleken och könet på det fastställda antalet. Dessa regler tillämpas för att säkerställa en hållbar förvaltning av hummerfiske, för att bevara den marina biologiska mångfalden och säkerställa att denna värdefulla resurs är tillgänglig för framtida generationer.

De två bröder som drog upp fällorna i Maine, USA, fick dock en helt oväntad överraskning: istället för att dra upp en grupp hummer, hittade de ett fynd som de dokumenterade

 

Advertisement

Hummerfiskare drar upp ett enormt stort antikt ankare från havsbotten

Hummerfiskare drar upp ett enormt stort antikt ankare från havsbotten

Logan Aiken/BDN

Peter och Logan Aiken blev minst sagt förvånade när de, nästan klara med att dra upp alla hummerfällor, fick syn på ett enormt ankare inuti en av fällorna: inte att av de vanliga som används idag, utan det verkade tillhöra ett till synes mycket avlägset förflutet. Logan, som arbetade på aktern på sin brors Peters hummertrålare Sweet Victory, sa att han blev väldigt upprymd efter att ha insett vad han hade dragit upp ur det djupa havsvattnet. 
Ankaret som beräknades väga cirka 100 kilo, var täckt av rost och marina koraller, bland vilka små krabbor rörde sig.

Detta var deras andra möjlighet, några år tidigare hade de dragit upp ankaret, men det hade dock glidit tillbaka ner i djupet. Den här gången kände logan att han inte kunde låta denna möjlighet gå förlorad och han lyckades skickligt: innan han drog upp det ombord på fiskebåten lindade han snabbt linan runt ankaret och drog sedan upp det till ytan. Det blev genast uppenbart att järnankaret var antikt, den vertikala axeln med de traditionella böjda förlängningarna som grenar ut i ändarna hade en längd på cirka två meter.

Ankare på 100 kg, detaljerna om dess utseende

Ankare på 100 kg, detaljerna om dess utseende

Freepik

I familjen Aiken är ankare ganska återkommande: förutom detta enorma antika som nyligen hittades och det tidigare som hade glidit tillbaka ner i djupet, hittades ett av pappan till de två bröderna femton år tidigare, som blev en trädgårdsprydnad i deras hem. Även om Aiken är vana vid att dra upp ankare, är de verkligen inte de enda, andra fiskare har dragit upp större modeller än detta. I vilket fall som helst väcker det gamla utseendet på den senaste upptäckten, som låg på cirka nittio meters djup, ett visst intresse.

Under det tjocka lagret av rost kan man skymta materialet det är gjort av genom några sprickor: med tanke på dess utseende och storlek tror Logan att det kan ha tillhört ett segelfartyg med anor från mellan 1700 och 1800-talet.

"Genom att titta på kornet och hur metallen är korroderad kan man se att det är handsmidet järn, inte gjutet eller svetsat." förklarar den professionella fiskaren. "Man kan definitivt se att det är antikt, men förutom det finns det ingen som helst identifiering eller märkning. Det är för korroderat för att se något som kan ha funnits på det.".

Vad tänker bröderna Aiken nu göra med det värdefulla ankaret? De har inte bestämt sig än, men de utesluter inte att det kan bli ännu en dekoration i trädgården, eller kanske ett redskap, förvarat i ett skyddat område i huset. Hur som helst är det ett arvegods som kommer från ett mysterium som gått förlorat i havet under tidigare århundraden.

Vad tror du att dess historia är?

Advertisement