Kryssningsexperter varnar resenärer för en dold risk: "detta måste du absolut undvika"

av Titti Carlberg

21 Februari 2024

Kryssningsexperter varnar resenärer för en dold risk: "detta måste du absolut undvika"
Advertisement

Om du planerar en kryssningssemester kan en erfaren sjöresenär ge dig några viktiga råd: detta är vad du aldrig bör göra om du vill undvika slöseri av pengar!

Advertisement

Undvika tråkiga överraskningar på kryssningen: råd från en expert

Jenni Fielding, känd på sociala medier som Cruise Mummy, är en kryssningsentusiast och expert, faktum är att hon har varit på 30 kryssningar under ett decennium, både ensam och i sällskap med sin make och deras två barn. Av denna anledning delar kvinnan genom sin blogg och sina sociala kanaler, erfarenheter och goda råd till dem som förbereder sig för denna typ av resa. När man ska resa på semester finns det, vilket vi vet, aldrig för många försiktighetsåtgärder: från dokument till kunskap om lokala vanor och många andra detaljer att uppmärksamma och känna till i förväg.

När det handlar om kryssning lyfter Cruise Mummy fram en viktig aspekt att ta hänsyn till, en som vissa kanske förbiser. En annan viktig punkt handlar om den budget man har: här är hennes åsikt om vad du bör undvika för att undvika överdrivna och omedvetna utgifter.

Advertisement

Användning av din smartphone på kryssningen: se upp för kostnaderna

Användning av din smartphone på kryssningen: se upp för kostnaderna

Freepik

Jennis råd har att göra med användningen av smartphones, som dock har blivit en integrerad och oumbärlig del av våra liv. Men när vi är på semester måste vi se till att internetuppkopplingen är säker och framför allt att den inte kostar mycket. Cruise Mummy påpekar att kostnaden för telefonen på en kryssning kan "innebära enorma kostnader för mobildataroaming till sjöss" och inte bara när du surfar på nätet: utan bara genom att ha den på.

Kvinnan förklarade att vissa applikationer automatiskt kan köra bakgrunden och uppdatera sig själva utan vår vetskap, med hjälp av mobildata när vi är till sjöss. Med roaming använder mobiltelefonen ett utländskt nätverk som skiljer sig från det hos den operatör man använder hemma: detta medför användningsavgifter som kan variera beroende på mobilnätet. Av denna anledning rekommenderar influencern att ta reda på i förväg om de avgifter vi kan komma att möta genom att kontakta sin nätoperatör "för att kontrollera att destinationen är täckt för att inte få några avgifter"!

Kryssning innebär en konstant förändring av plats: när man är ute till havs kan dataroaming bli särskilt betungande, eftersom telefonen "ansluts till det maritima nätverket istället för de typiska satelliter som den skulle ansluta till på land. Avgifter debiteras från dag, per minut eller till och med per datablock som används."

 

Att aldrig koppla upp sig på ett havsnätverk: så vad ska man göra?

Cruise Mummy rapporterade om sina reskamraters upplevelser, av vilka många blev förvånade över att få otroligt höga räkningar: "En familj fick en räkning på 12.000 euro efter att deras 12-åriga son hade tittat på några videor på en kryssning till Norge", för att nämna ett exempel. Till sjöss kommer telefonsignalen via det maritima nätet, men med tanke på avsaknaden av mobilantenner måste den använda satelliter och "att skjuta upp satelliten i rymden är dyrt".

Så hur ska man undvika höga avgifter? Jenni föreslår bland annat att stänga av telefonen eller ha den på flygplansläge, vilket tillåter dig att fotografera eller utföra andra funktioner utan att använfda mobildata. Ett annat alternativ är att använda fartygets wifi och lämna flygplansläget när fartyget lämnar hamnen. Slutligen föreslår Cruise Mummy användningen av walkie-talkie för att kommunicera på distans.

Det är alltså grundläggande att på alla sätt och vis undvika att mobiltelefonen ansluter till det maritima nätet: har detta någonsin hänt dig eller känner du någon som har upplevt detta problem?

Advertisement