Enligt experter är det första våra gäster lägger märke till det sista vi tänker på

av Titti Carlberg

28 Mars 2024

Enligt experter är det första våra gäster lägger märke till det sista vi tänker på
Advertisement

Har du aldrig funderat på vad din gäster lägger märket till direkt de kliver in i ditt hem? Svaret är kanske det sista du tänkte på, men enligt experter är det detta.

Advertisement

Vad är det första dina gäster lägger märke till när de anländer?

Vad är det första dina gäster lägger märke till när de anländer?

Freepik

Du har ordnat en lunch, en middag eller en enkel fikastund med vänner hemma hos dig och, naturligtvis vill du att allt ska vara i sin ordning: att välkomna gäster, speciellt vid formella tillfällen eller viktiga händelser som högtider, kräver en viss omsorg om bostaden, som ska framstå så städad och ren som möjligt. Så, innan gästerna anländer städar du undan varje felplacerat föremål, golver rengörs och alla fläckar, inklusive allt damm elimineras: allt måste skina och ge en välkomnande känsla.

Men enligt experter är det första gästerna lägger märke till när de kliver in hos någon, inget som har något med bostadens estetiska utseende att göra, utan är en sak som förmodligen många glömmer att uppmärksamma: först och främst för att det inte syns, men också eftersom det är svårt att märka om bostaden är ens egen. Vad menar vi?

Advertisement

Det första gäster lägger märke till är bostadens doft

Det första gäster lägger märke till är bostadens doft

Freepik

Tydligen är det lukten i ditt hem som är det första gästerna lägger märke till: även om du har ansträngt dig för att få allt rent och städat, är synen inte det enda sinnet som är involverat i dina gästers första intryck. På första plats finns doften, som vi själva inte känner helt enkelt eftersom... vi inte känner den! Det stämmer: vi uppfattar inte själva hur det luktar i vårt hem, men det är faktiskt det första som vänner och släktingar lägger märke till. Vi är själva så vana vid lukten i våra rum och miljöer att det är svårt för oss att urskilja den, men vi bör ta särskild hänsyn till den.

Detta gäller särskilt för dem som har husdjur eller de som har för vana att röka inomhus: vi kanske gillar eller vänjer oss vid lukten som sprider sig, men det kanske inte de som hälsar på gör. När man passerar tröskeln till någon annans bostad är det just dofterna i luften som ger ens första intryck: det kan vara den behagliga doften av maträtterna du har lagat, blommorna du har ställt på bordet eller kanske en unken lukt som du själv inte är medveten om.

Parfymera ditt hem innan gästerna anländer

Parfymera ditt hem innan gästerna anländer

Pexels

Självklart vill vi alla att gästerna ska bli behagligt imponerade av vårt välkomnande och doftande hem. Så vad ska man göra? Innan deras ankomst rekommenderas det av experter att öppna ett fönster och placera en parfymdiffusor i vardagsrummet och, varför inte, ett doftljus. Om du har husdjur, kom ihåga att tömma matskålarna, rengöra hund/kattbädden och dammsug mattorna för att få bort allt djurhår. Dessa åtgärder kommer att ge huset en behaglig doft, vilket eliminerar alla dåliga lukter.

Enligt Feather&Black, återförsäljare av möbler för lyxiga sovrum, efter lukten i ditt hem, är det andra som gästerna lägger märke till inredningen, följt av eventuell oordning, därefter färgvalet och atmosfären. Så hur kan du få dem att känna sig bekväma? Återigen enligt Feather&Black, det första man ska göra är att bjuda på en dryck, kanske en kopp kaffe, te eller en drink. Detta tillsammans med en välkomnande miljö och ett rent och städat hem, men också av att veta att värden har lagat mat. Slutligen kan man också erbjuda en rundtur i huset: att visa gästerna hur man bor hjälper dem att bekanta sig med dina utrymmen. Så länge du har parfymerat alla rum först!

Advertisement