En tredjedel av ungdomar under 30 år säger att de bär samma underkläder flera gånger utan att tvätta dem: undersökningen

av Titti Carlberg

27 Mars 2024

En tredjedel av ungdomar under 30 år säger att de bär samma underkläder flera gånger utan att tvätta dem: undersökningen
Advertisement

En australisk undersökning ville belysa människors tvättvanor, med ett öga på generation Z: här avslöjar vi de märkliga data som dök upp, vilka kan göra en lite förvånad.

Advertisement

Generation Z tvättvanor

Generation Z tvättvanor

Pexels

LG Electronics studie "Laundry Care Report 2024", syftade till att undersöka den australiensiska befolkningens vanor när det gäller frekvensen av att tvätta underkläder och hur många gånger de bärs innan de hamnar i tvättkorgen. Undersökningen fokuserade särskilt på ett specifikt demografiskt segment: generation Z, som inkluderar de som är födda från mitten av 90-talet till 2010. De nuvarande ungdomarna under 30 år överraskade: fler än 30% av dem erkände att de använde underkläderna, inklusive strumporna minst 2 gånger innan de lägger dem i tvättmaskinen.

Inte nog med det, svettiga gymkläder fick samma behandling av en fjärdel (26&) australienare som erkände att de använde dem minst 2 gånger innan de tvättade dem. Sammantaget bär en av 5 australiensare samma underkläder flera gånger utan att tvätta dem.

Advertisement

Att tvätta, en "jobbig uppgift"

Enligt LG Electronics är underkläder och gymkläder de plagg som bör tvättas oftast, tillsammans med badhanddukar, som 50% av australiensarna använder mer än 4 gånger innan de desinficeras . Shannon Tweedie, LG:s Australiens marknadschef för vitvaror säger:

"Undersökningen målar upp en tydlig bild av hur många familjer det finns i Australien som tycker att denna uppgift är tidskrävande och överväldigande".

Slutsatsen är, enligt Tweedie, att hoppa över viktiga steg som att tvätta och stryka kläder, och helt undvika kemtvätt innebär att människor med begränsad tid behöver ett alternativ till tvätt. Den mest intressanta frågan rör dock generation Z, skyldig till att vara den mest "transgressiva".

Varför bär generation Z samma underkläder flera dagar i rad?

Varför bär generation Z samma underkläder flera dagar i rad?

Unsplash

De som är minst intresserade av sin hygien och tvätt var de unga medlemmarna i Gen.Z, varav hälften erkände att de lägger plaggen på ett "limboområde", vilket kan vara en stol - naturligtvis full - de som inte är tillräckligt smutsiga för att tvätts, men heller inte tillräckligt rena för att förvaras i lådor och skåp. Men sker detta bara i Australien eller är det en vanlig trend som påverkar denna demografi på ett generellt sätt? En växande trend med dålig hygien och därav följande personlig omvårdnad kan visa sig oroande och ha sina rötter i olika faktorer, allt från tidsbrist till behovet av att spara på vatten- och elförbrukningen och till och med enkel "lathet".

Men undersökningen fann också att det inte bara är tvätten som utmanar australiensarna, utan även vanan att snyggt vika och ordna plaggen i garderoben är också ganska misskött. 
Om det för 41% av de intervjuade familjerna är en trevlig ritual, erkände 27% att de helt hade slutat stryka, medan 2 av 5 personer bara stryker i undantagsfall. Slutligen föredrar 42% att slänga sina smutsiga kläder istället för att hitta en lösning, eftersom de inte vet hur de ska få dem rena, och erkände dessutom att de har bristande erfarenheter av hushållsapparater. Enligt Tweedie, "belyser detta en levande bild av tvättdilemma, och lyfter fram ett kollektivt sökande efter enklare lösningar på det som uppenbarligen är en skrämmande uppgift för många".

Sökandet efter komfort, i ett alltmer frenetiskt samhälle, verkar ha blivit prioritet. Även på bekostnad av personlig hygien. Vet du att milleniegenerationen kan bli den rikaste i historien?

 

Advertisement