Denna offentliga toalett i Italien är ett riktigt konstverk: den som går in i det känner sig iakttagen

av Titti Carlberg

20 Maj 2024

Advertisement

Konst är konst, även när det kommer till offentliga toaletter. En tillfällig toalett mitt på ett torg i Rom, i Italien, har fått "betyget 10" för dess suggestiva och stilfulla design. Men inte bara. Låt oss ta upptäcka vad mer.

Advertisement

Det genomskinliga toalettrummet är en del av en utställning i Rom

biondaconlasmart/Instagram

Italienskan Carolina Venosi, känd på sociala medier som "biondaconlasmart" publicerade en video på sitt Instagramkonto som fångade mångas uppmärksamhet - såväl som förvåning. Huvudpunkten i klippet är en offentlig toalett, men vad kan vara så speciellt med den att den förtjänar en så framträdande plats på sociala medier?

"Ett tillfälligt toalettrum på Museo MAXXI-torget i Rom, med anledning av Ambienti-utställningen som kan besökas fram till oktober" rapporterar Venosi i inlägget. Det är en uppslukande utställning där varje installation är tredimensionell och kräver mänsklig interaktion för att vara komplett.

MAXXI beskrivs bäst som "det första nationalmuseet tillägnat samtida kreativitet" vilket har lyckats göra en offentlig toalett känd, långt utanför Italiens gränser. Det är trots allt ett riktigt konstverk, om än ett särskilt kuriöst sådant.

Advertisement

Allmänt toalettrum Don't miss a sec: "Betyg 10!"

biondaconlasmart/Instagram

Ett genomskinligt toalettrum som Carolina betygsätter: "Betygen sträcker sig från 1 till 5, även om detta enligt mig förtjänar 10!". Det offentliga toalettrummet har ett namn, som vilket konstverk som helst: det heter "Don't miss a sec", eller "missa inte en secund" och dess konstnär är Monica Bonvicini . Från utsidan framstår toalettrummet som en spegelkub, som har väggar som får en att reflektera. I samma ögonblick man öppnar dörren och går in i det märker man att väggarna är genomskinliga. I grund och botten är integriteten helt bevarad från utsidan, men från insidan är det möjligt att att observera utsidan utan några som helst svårigheter.

Även om varje besökare är medveten om att de inte syns, får de känslan av att vara "iakttagna" utifrån. En minst sagt bisarr upplevelse, men en som gör detta offentliga toalettrum till ett riktigt konstnärligt mästerverk. Föreställ dig att använda toaletten och se en främling, några steg bort, se sig spegeln på utsidan av strukturen, vilket ger dig känslan att personen tittar in på dig: ganska pinsamt, men också roligt och ovanligt!

Utställningen av den offentliga toaletten i Rom: kommentarer från webbanvändare

Installationen är placerad på MAXXI museets torg, på via Guido Reno 4A, Rom, tidigare har den beundrats i Holland, Schweiz och London. Att titta på utsidan i en 360 graders vinkel kan äventyra användningen av toaletten, vilket rapporterats av flera besökare. Bonvicinis budskap är tydligt: missa inte en sekund av vad som händer i världen, utanför, inte ens när du är på toaletten.

Men vad tycker webbanvändarna? Det saknas säkerligen inte en rejäl dos av ironi: "Jag skulle stå utanför och titta mig i spegeln för att få den som är där inne att känna sig obekväm" skrev någon. Medan andra hävdar att de aldrig skulle lita på den, även om det från utsidan verkar som att man inte kan se in, och andra fortsatte att kommentera "Kan du föreställa dig att någon på skämt närmar sig dig, låtsas se dig och gör en antydan till ett leende med huvudet?". En person föreslår skämtsamt en annan variant: "okej, gör nu en omvänd, där du ser speglarna från insidan så att alla på utsidan ser dig".

Många skulle dock inte motstå frestelsen att låtsas att de kan se in: men hur många skulle verklugen använda denna toalett ostört, utan att bli påverkade av det de ser?

Advertisement