På våren i Skottland blir vågorna väldigt höga: en video visar vad som händer med husen längs kusten

av Titti Carlberg

24 Maj 2024

Advertisement

Skottland är ett extremt fascinerande område, men att bo på kusten på våren kan vara riktigt speciellt och ganska "obekvämt": en video visar det.

Advertisement

Skottlands fascinerande landskap

johnmurrayjnr/Instagram

Skottland är den nordligaste av de fyra regionerna i Storbritannien och den upptar omkring en tredjedel av Storbritannien. På dess territorium bor skottarna, ett keltiskt folk från Irland som ockuperade västkusten på 500-talet e Kr. Det är själva kusten som är huvudpunkten i en video som delas på Instagram av användaren John Murray, som älskar att visa skotskt innehåll på sin sida.

Denna del av världen är känd för sina förtrollande landskap, som sträcker sig från berg och kullar till floder, sjöar och hav. Naturliga och heterogena panoramabilder som lämnar turister mållösa och de mest tursamma kanske till och med får beundra norrskenet. Skottland blir dock särskilt blåsigt på våren och att bo vid kusten kan bli en avgjort atypisk upplevelse. Varför? Vågorna stiger och slår mot byggnader, inklusive bostadshus.

Advertisement

Vågorna i Skottland på våren slår mot husen

johnmurrayjnr/Instagram

John Murray delade på klippet och ställde en fråga som många kanske tvivlar svaret på: "Tidvattnet på våren i Skottland blandas med blåsiga dagar som skapar otroligt höga vågorSkulle du vilja bo på Skottlands kust?"

Faktum är att man kan se i videon vågorna som bryter mot betongen, stiger och slår över de omgivande husen, till och med över taken i höjdled. En förvisso fascinerande syn, om den ses utifrån, men förmodligen mycket mindre spännande för de lokala invånarna som, vi kan föreställa oss, tillbringar våren med stängda fönster för att slippa eliminera litervis med vatten från golven.

De lokala medborgarna som bor på den skotska kusten kanske är vana vid dessa eventualiteter och vet hur de ska vidta lämpliga motåtgärder, i utbyte mot ett liv "vid havet". Men hur skulle någon som tillbringar sina liv någon annanstans, men som skulle vilja flytta till Skottlands kust, svara på Murrays intressanta fråga?

"Skulle du vilja bo på den skotska kusten?" webbanvändarnas åsikter

De som har sett klippet sa vad de tyckte. Någon undrade hur husen ser ut inuti och många svarade med en rejäl dos av ironi: "Jaha nu har den en vattensäng och akvarier överallt", och understryker att det med all säkerhet måste vara bostäder som är ganska fuktiga.
"Viktorianska stugor. Jag föreställer mig dubbla glas med ganska tjocka väggar!" är det en som skriver, medan någon undrar vad som skulle hända om man glömmer stänga fönstren: "De mest aktiva fönstertvättarna i Skottland" är en kommentar.

"Mina farfarsföräldrar såg en gång en fisk komma ner genom skorstenen under en kraftig storm på Shetlandsöarna" skriver någon och citerar den skotska ögruppen. En annan hävdar att även om det är lite obehagligt, skulle det göra honom riktigt glad att kunna se havet varje dag. Vissa skulle dock vilja bo i Skottland, men välja ett inlandsområde. Det finns också de som hävdar att det viktiga är att ha en bakdörr för att lösa problemet. 
De flesta gav dock ett negativt svar: "Visst är det vacker att titta på och det är verkligen en underbar plats, men jag tror inte jag skulle vilja bo så nära havet..."

Och vad tycker du? Skulle du vilja bo på den skotska kusten?

Advertisement