En ny teknik återställer gamla skadade fotografier till sitt ursprungliga utseende och visar ansikten

av Titti Carlberg

11 Maj 2024

Advertisement

Många fotografier från tidigare århundraden har överlevt till idag, men de är allvarligt äventyrade: en ny teknik har gjort det möjligt att återställa dem till sin gamla prakt och visar deras ursprungliga innehåll.

Advertisement

Det ursprungliga utseendet på 1800-talsfotografier

Canadian Light Source/Youtube screenshot

Förr i tiden var det enda sättet att föreviga sig själv att beställa ett porträtt, men endast ett fåtal rika människor hade råd med denna lyx. När fotografering väl tog över förändrades saker och ting, men det finns en stor skillnad mellan de svartvita fotografierna mot dagens.

Det är inte bara det att detaljerna var mindre definierade, utan tidens gång har också gjort sitt på 1800-talsfotografierna, av vilka många idag verkar bleka och kraftigt oxiderade. Forskare från Western University, Ontario, har dock utvecklat en metod för att göra dem "som nya" igen. Det handlar om en teknik som inte bara kan visa oss det verkliga utseendet på ett antikt fotografi, utan som också kan appliceras på andra historiska fynd och nyttjas för att undvika, eller snarare förhindra, försämringen av dagens material.

Advertisement

Synkrotronljus för att återvända till det förflutna och bevara framtiden

Ett dagerrotypiporträtt av en dam från 1800-talet från samlingen NGC i Ottawa

Science Direct

Teamet forskare, som består av kemiprofessorn Tsun Kong Sham och hans kollegor, har utvecklat en synkrotronavbildningsteknik som kan återställa gamla skadade daguerreotyper, silverbelagda kopparplattor och tidiga former av fotografi som uppfanns 1839. Detta är inte första gången som professorn utvecklar ett effektivt system i denna mening: redan 2018 föreslog han en funktionell strategi och denna visar sig vara precis lika användbar och tar även ett steg framåt.

Den kan återställa gamla fotografier oavsett bevarande och ytliga skador på grund av tidens gång och slitage. Forskarna använde strållinjer från Canadian Light Source på University of Saskatchewan. Sham förklarar att "denna teknik kan användas i stor utsträckning inom alla vetenskapsområden, från vävnadsobservation till materialvetenskap. Den kan avgöra om och hur en metall kan vara resistent mot korrosion eller vad produkten av dess korrosion är och dess fördelning på ytan, men också att gå tillbaka för att förhindar korrosion".

Synkrotonljus "hjälper därför till att studera det förflutna och förhindra korrosion i framtiden."

Denna teknik kan även appliceras på fossiler

Canadian Light Source/Youtube screenshot

En tidsmaskin för dagerreotypier, men inte bara. Teknikens många tillämpningar är möjliga tack vare det faktum att synkrotronröntgenstrålar kan återställa vilket element som helst, identifiera dess kemiska konturer och position i materialet lager för lager. För fossiler och antikviteter kan detta utgöra en viktig vändpunkt i de fall då ytan på föremålen är kraftigt försämrade.

Sham arbetade på daggerreotyper från privata samlare och Canadian National Gallery, som alla var extremt oxiderade och förstörda. Om bildpartiklarna under oxidationen förblir intakta är tekniken obestridligt framgångsrik: 
"Att avslöja bilder som verkade förlorade för alltid är väldigt spännande. Vi får en titt på människor som levde på 1800-talet som vi annars inte hade kunnat se och lära oss om deras historia och kultur".

Men Sham påpekar också att de röntgenstrålar som används för att se under den korrosiva ytan på fotografierna kan skada dagerreotypiernas plattor: "Vanligtvis skadar de inte synlig metall, så jag trodde inte att de skulle påverka plattorna, men de kemiska föroreningarna eller själva korrosionen på daggerreotypierna kanske blev för varma och därför lämnade de ett litet märke där röntgenljusstrålen passerade."

En "liten skada" är dock förlåtligt om resultatet blir att man kan titta på det förflutnas ansikten som annars skulle ha gått förlorade.

Advertisement