Kraftfulla solexplosioner har en stark inverkan på Jorden: detta kan hända

av Titti Carlberg

08 Maj 2024

En solflamma som upptäcktes i maj 2024
Advertisement

De kraftfulla blossarna som exploderar på vår moderstjärna har en stark inverkan på Jorden och det verkar inte finnas något slut på dem. Här är vad som händer.

Advertisement

Vad är solflammor?

Explosion av en solflamma på solens yta

SPACE WEATHER PREDICTION CENTER

En solflamma, förklarar NASA, är "en intensiv strålning som är ett resultat av frigörandet av magnetisk energi associerad med solfläckar". 
Dessa är, förklarar den amerikanska rymdorganisationen, de största explosiva händelserna i vårt solsystem. De visar sig som ljusare områden på solen, synliga i allt från några minuter till flera timmar.

Det som gör att vi kan upptäcka dem är just ljuset, i fotonerna, som de släpper ut, övervakade via optiskt ljus och röntgenstrålar, i dessa blossar accelereras de tyngsta partiklarna och under kommande dagar kommer solflammorna att vara i full aktivitet.

X1.6 inträffade den 3 maj, följt av andra kraftfulla fenomen, enligt NOAA:s Space Weather Prediction Center. Var och en av dessa flammor har en anmärkningsvärd inverkan på vår planet.

Advertisement

Konsekvenserna på Jorden av kraftfulla solflammor

Solflammorna X1.3 och X1.2 exploderade 5 maj i den aktiva solfläcksgruppen AR3663. I båda fallen inträffade strömavbrott på vår planet, i Japan, Australien och i större delen av Kina och effekterna kan förlängas om koronala massutstötningar, ett enormt moln av solplasma fyllt med magnetfältslinjer, riktar laddade partiklar mot Jorden.

Det finns dock inga säkra uppgifter om detta. För närvarande finns det nio solfläckskluster på den sida av solen som är vänd mot vår planet, vilka inkluderar cirka 150 solfläckar. I vilket fall som helst är AR 3663 för närvarande den mest aktiva och sedan den 30 april har den sänt ut flera M-klassade och fyra X-klassade flammor: det betyder att de ligger på andra plats över de mest kraftfulla blossar som vår stjärna är kapabel att producera.

Men vilka är forskarnas förutsägelser och vad bör vi förvänta oss? Enligt meteorologer kommer andra M-klassade bloss att dyka upp och troligen en eller fler X-klassade innan de roterar ut ur Jordens bana.

Keith Strong, en solfysiker, skrev ett inlägg på X: "Solfläcksregionen AR3663 producerade en X4.5 flamma, den tredje största sedan starten på 25:e solcykeln (4,3 år sedan)". Han tillade att flammorna orsakade en allvarlig blackout över stora delar av Asien, Östafrika och Östeuropa. "Om den producerade en koronal massutkastning skulle den troligen träffa Jorden efter en eller två dagar".

Är en geomagnetisk storm på väg? Det finns en positiv sak

SDO | Solar Dynamics Observatory NASA

Faktom är att solflammor kan ibland åtföljas av utbrott som kan träffa Jorden efter några dagar, med tanke på att plasma färdas långsammare än ljuset. När den koronala massutkastningen når oss inträffar emellertid en geomagnetisk storm med betydande effekter på kommunikationen. När den träffar planetens magnetosfär producerar den elektriska strömmar som kan färdas genom elnät, vilket orsakar strömavbrott och påverkar satelliter, radio och navigeringssignaler.

Men det finns också en positiv aspekt: samspelet mellan solpartiklar, magnetosfären och Jordens atmosfär ger liv åt ett suggestivt norrsken vid Jordpolerna, som bara är synligt på natten, när det saknas solljus. 
I vilket fall som helst kommer nästa explosion att skapa mindre effekter, eftersom AR3663 roterar bort från Jordens bana, men solen är mitt i sin aktivitetscykel, dess topp inträffar vart 11:e år och kan ge oss andra "överraskningar".

Advertisement