Den mest detaljerade månatlasen någonsin har publicerats: den kommer att vara användbar för Kinas framtida uppdrag

av Titti Carlberg

20 Maj 2024

Advertisement

Även om det inte har utförts några mänskliga uppdrag till månen på flera decennier, är den alltid i centrum för drömmar om rymdutforskning. Flera länder har skickat sonder som har till uppgift att studera vår satellit i omloppsbana eller direkt på dess yta. Nyligen gick den kinesiska vetenskapsakademin ett steg längre och publicerade den mest detaljerade månatlasen någonsin. Låt oss se hur det var möjligt att uppnå detta resultat, och varför.

Advertisement

En monumental bedrift

Månatlas och geologisk karta av dess kratrar på skala 1:2.500.000

CAS - CC-BY 4.0

Försöken att skapa en detaljerad atlas över månens yta är verkligen inget nytt. Det finns kartor över månen, även ganska nya, som dock är baserade på data från NASA:s Apollo-uppdrag som ägde rum på 60- och 70-talen. Modern forskning behöver dock mer uppdaterade och exakta data, vilket är anledningen till att den Kinesiska Vetenskapsakademin har arbetat de senaste 10 åren på att skapa en ny månatlas. I syfte att göra den till den mest detaljerade.

Efter ett decennium av arbete och över 100 inblandade forskare har CAS faktiskt publicerat en geologisk karta av månen med hög lösning utan motstycke. Atlasen är specifikt gjord i en skala på 1:2.500.000 och den kommer att ge experter möjligheten att studera månens yta på ett djupare djup än tidigare. För att vara tydlig hade tidigare atlaser en skala på 1:500 000 000: det finns ingen liknelse.

Advertisement

Uppenbarelserna i den nya månatlasen

Unsplash / NASA

Naturligtvis passar sammanställningen av den nya månatlasen, den mest detaljerade någonsin, perfekt in i det nya intresse som Kina har för vår satellit. Den geologiska kartan visar en detaljerad översikt över fler än 12 tusen kratrar, 81 bassänger och 17 olika sorters månstenar, tillsammans med annan geologisk information. Detta är data som kommer att användas för framtida utforskning, vare sig de utförs av mänsklig besättning eller inte, och även för att bestämma var den Internationella Månforskningsstationen som snart ska byggas, ska ligga. Bland de ansvariga för projektet finns Ross Mitchell, en geofysiker från den Kinesiska Vetenskapsakademin, han kommenterar den nya månatlasen såhär:

Varje fråga inom geologi börjar med att man tittar på en geologisk karta. Att bidra till månvetenskapen är också ett djupgående sätt för Kina att hävda sin möjliga roll som vetenskaplig makt under de kommande decennierna.

Ett växande kinesiskt intresse för månen

NASA

Det Mitchell säger, men också själva månatlasen, passar in i en mycket bredare bild som ser Kina som ett aktivt ämne för månutforskning. De första mänskliga uppdragen, planerade till en nära framtid, kommer till exempel att testa ett avancerat övervakningssystem. Samtidigt har Chang'e 6-uppdraget redan startat med mål som:

  • landa på månens bortre sida;
  • samla minerlaprover från ytan;
  • föra proverna till Jorden för studier.

Hur man än ser på det har månforskning just gått in i en ny fas där olika rymdorganisationer mäter avsikt, resurser och resultat. Kinesiska Vetenskapsakademin, som består av Skynet-systemet och Chang'e 6-uppdraget har precis gett världen den mest detaljerade månatlasen någonsin. En ankomstpunkt för en studie som varade i 10 år, men en startpunkt för framtida utforskningar som vi än så länge bara kan föreställa oss.

Advertisement