Venus hade ursprungligen samma vatten som Jorden: nu har det äntligen upptäckts varför den torkade ut

av Titti Carlberg

26 Maj 2024

Planeten Venus när den fortfarande hade vatten och det torra klotet idag
Advertisement

Venus, vår torra granne, var en gång rik på vatten. Men vart tog all dess vattenförsörjning vägen? En ny studie har hittat svaret.

Advertisement

Varför är Venus en varm och torr planet, om det en gång i tiden fanns vatten på den?

Anledningen till att Venus, från att ha varit en planet full med vatten, blev så varm och torr, är ett uråldrigt mysterium för forskare. Den uråldriga närvaron av vatten borde egentligen skapa varm fuktighet, men det finns inga spår av vattenånga. Planetforskare från University of Colorado Boulder upptäckte detta som kastade ett ljus över varför denna otroligt varma och obeboeliga planet blev det den är idag.

Men tror att Venus ursprungligen hade en stor mängd vatten som var ganska lik den som finns på Jorden. Men det som återstår är en hundratusendel, helt innesluten i atmosfären, istället för att ha fördelats i hav, sjöar, is och i luften som på vår planet. Så, vart tog all dess vattenförsörjning vägen? Ett riktigt mysterium som man äntligen verkar ha hittat ett svar på.

Advertisement

Den ansvariga för det torra klimatet på Venus

Global vy av Venus yta centrerad på 180 grader östlig longitud

NASA/JPL/Wikimedia commons - Public domain

Eryn Cangi, medförfattare till studien och forskare på Laboratory of Atmospheric Physics and Space, förklarar:

"Vatten är verkligen viktigt för livet. Vi måste förstå de förhållanden som stödjer flytande vatten i universum och som kan ha producerat Venus väldigt torra tillstånd idag".

Om vi hällde allt vatten som finns på Jorden på vår planets yta skulle vi få ett vätskeskikt på cirka 3 kilometrs djup. Om man gör samma sak på Venus, skulle djupet bara nå 3 centimeter. Det beror på att den torra planeten har 100 000 gånger mindre vatten än Jorden, även om det är två lika stora planeter.

I huvudsak kokade den venusiska turboladdade växthuseffekten bokstavligen vattnet, vilket fick ångan att fly. Genom datorsimuleringar fann forskarna att väteatomer i Venus atmosfär flyger ut i rymden via "associativ rekombination", i en process som gör att planeten förlorar dubbelt så mycket vatten än vad som tidigare förutspåtts. Med hjälp av datormodeller föreställde sig forskare Venus som ett enormt kemilaboratorium, som observerade reaktioner i atmosfären. En molekyl som kallas HCO+, det vill säga en jon som består av en väte-, kol- och syreatom, som finns i planetens övre atmosfär, kan vara ansvarig för utsläpp av vatten från Venus.

Detta är varför Venus blev så olik Jorden

Land- och oceandiagram av gamla Venus

NASA

Detta är varför denna upptäckt kan avslöja varför Venus blev så olik Jorden, enligt Cangi, även om de två planeterna ursprungligen var nästan identiska. 

"Vi försöker förstå vilka små förändringar som inträffat på varje planet som skapar dessa olika tillstånd".

Enligt forskare har de kraftfulla molnen av koldioxid i atmosfären orsakat en aldrig tidigare skådad växthuseffekt i hela solsystemet, vilket bringar temperaturen upp till runt 480°. Därmed blev vattnet ånga och det mesta hamnade i rymden. Resten försvann på grund av HCO+, bildat av samspelet mellan vatten och koldioxid i planetens övre atmosfärer.

Samma molekyl kan också ha spelat en betydande roll i försvinnandet av vatten från Mars. På Venus produceras molekylen kontinuerligt, men jonerna lever inte längre: elektronerna delar upp dem i två delar, varav den ena susar ut i rymden. Förmodligen har mängden av molekylen aldrig upptäckts på grund av brist på adekvat utrustning.

Advertisement