Nästa topp av solaktivitet kommer att hjälpa oss att förstå hur man överlever på Mars: detta hävdar NASA

av Titti Carlberg

27 Maj 2024

Advertisement

Studier av solaktivitet har alltid varit en resurs för att förstå vårt solsystem, särskilt under vissa perioder. Faktum är att 2024 kommer solen att nå toppen av sin aktivitet och erbjuda en unik möjlighet att studera hur dessa fenomen kan påverka astronauter. På Mars, under de första mänskliga uppdragen som väntar oss under de kommande åren.

Advertisement

Varför det är viktigt att förstå solstormar för rymdutforskning

Skildring av NASA:s rymdsond MAVEN som kretsar runt Mars

NASA/GSFC

Även om solen har andra perioder av toppaktivitet kan 2024 vara den viktigaste hittills. Faktum är att på Mars finns flera sonder och fordon som har till uppgift att studera dess yta, och som också kommer att utvärdera effekterna av solaktivitet på den röda planeten. Men varför är förståelse för solstormar avgörande för utforskning av rymden?

Ungefär vart 11 år går solen in i en period av maximal aktivitet med solflammor, koronala massutkastningar och eventuella solstormar. På Jorden upplever vi inga särskilda konsekvenser tack vare vårt magnetfält. Men på Mars? Även om Mars är väldigt lik Jorden är den röda planeten sårbar för solstormar eftersom den inte har något globalt magnetfält. Att förstå dessa fenomen är därför grundläggande och extremt viktigt för framgången av framtida uppdrag på dess mark.

Advertisement

Det finns två mänskliga ögonpar på Mars: ett i himlen och ett på dess yta

Coronal massutkastning fångad av NASA:s Solar Dynamics Observatory

NASA/GFSC/SDO

Som rapporteras av NASA finns det redan två sonder på Mars som ska studera potentiella solstormar på grund av toppaktivitet hos vår stjärna. Dessa:

  • Den första är MAVEN, akronym för Mars Atmosphere and Volatile  Evolution, en rymdsond som kretsar runt den röda planeten och studerar dess atmosfär. Dess uppgigt är att analysera effekterna av solstormar på Mars.
  • Den andra är Curiosity, den berömda rover som har utforskat Mars yta sedan 2012 och skickat mycket data till Jorden. Dess uppgift, och uppgiften hos RAD eller Radiation Assessment Detector, kommer att tillhandahålla viktiga data om strålningens inverkan på Mars yta.

Tillsammans är MAVEN och Curiosity som två mänskliga par ögon på Mars, redo att analysera förändringar i dess miljö under solaktivitetstoppar. Informationen som samlas in kommer att vara grundläggande för att planera alla mänskliga uppdrag till Mars för astronauternas säkerhet.

Att studera solen för att hitta spår av vatten på Mars: NASA:s andra mål

Faktum är att studera strålningens inverkan på Mars atmosfär och yta är inte NASA:s enda mål. Den amerikanska rymdorganisationen vill också studera toppen av solaktiviteten för att förstå den röda planetens klimathistoria. För miljarder år sedan hade Mars ett klimat som var mycket mer likt Jordens: det fanns flytande vatten. Tyvärr överförde globala dammstormar vattnet ut i atmosfären, varifrån det sedan spreds ut i rymden av solstrålning.

Detta är en teori som NASA skulle vilja testa genom att analysera samspelet mellan en solstorm och en global sandstorm. Det kommer inte att bli lätt, men resultaten kan revolutionera vår kunskap om Mars. Kort sagt: perioden med solens maximala aktivitet representerar en unik möjlighet i vårt förhållande till den röda planeten. Lyckligtvis vet vi vad vi ska leta efter och hur vi ska hitta det: vi har två mänskliga par ögon som väntar på att se något som vi här på Jorden bara kan föreställa oss.

Advertisement