En astronaut visar några bilder av Jorden sedda från rymden: "Helt fantastiska, detta förväntade jag mig inte"

av Titti Carlberg

15 April 2024

En astronaut visar bilder av Jorden sedda från rymden
Advertisement

En astronaut ombord på ISS delade otroliga bilder av Jorden på sin Instagramprofil ur en avgjort privilegierad synvinkel. Låt oss se dem tillsammans.

Advertisement

NASA-astronauten återvänder till Jorden efter 204 dagar på ISS

Loral O'Hara, amerikansk ingenjör och en av de NASA-atronauter som haft ett uppdrag på den Internationella Rymdstationen, tillbringade mer än sex månader ombord på ISS, cirka 400 km över Jordens yta. Efter 204 dagar i omloppsbanan återvände hon till Jorden den 6 april 2024. O'Haras uppdrag påbörjades den 15 september 2023 då hon reste iväg tillsammans med kosmonauterna Nikolai Chub och Roscocosmos Oleg Kononenko. Under sin första rymdresa upplevde hon 3.264 omlopp rund planeten och färdades cirka 140 miljoner km.

Under sina sex månader på ISS genomförde hon också en rymdpromenad på 6 timmar och 42 minuter, under vilken hon tappade en verktygsväska med ett innehåll värt totalt 100 000 dollar, som fortfarande kretsar runt Jorden som rymdskräp. Hennes arbete i ISS-laboratoriet för dussintals vetenskaplig och teknisk forskning är avgörande när det gäller framtida rymdutforskning, inklusive kommande expeditioner till månen och Mars.

Advertisement

Flottor av fiskebåtar på Arabiska Havet: bilder från ISS

Förutom att ha bidragit avsevärt till vetenskapliga experiment, delade O'Hara bilder på sitt Instagram-konto av Jorden sedd från den Internationella Rymdstationen, men också några ögonblick av sina dagar tillbringade i noll gravitation. I en video kan vi till exempel se när hon klipper sitt hår som flyger över hennes huvud istället för att falla ner på axlarna som det gör på Jorden.
"Jag är både nyfiken och oroad över att se resultatet vid min återkomst, i gravitation" skrev hon ironiskt, men det som var mest slående var bilderna hon tog utanför ISS.

I ett klipp visar astronauten att hon har för avsikt att utföra lite fysisk träning och hennes fötter svävar över ett landskap som inte är annat än suggestivt: "Att göra sit-ups är bättre med berg vid fötterna" skrev hon, även om vissa tror att ISS är alldeles för bullrigt för att kunna njuta av utsikten. Bland de olika landskapen som fångade webbanvändarnas blickar finns det särskilt ett som fångat uppmärksamheten för dess förundran och dessutom överraskat även O'Hara.

"Det finns en sak som jag inte förväntade mig att se från rymden: världens fiskeflottor. De flerfärgade ljusen på vattnet är fiskebåtar. Detta är två av de mest slående platserna: Arabiska Havet längs den västra indiska kusten, Thailandsviken och Andamansjön, delad av Thailand och Malaysia" skrev astronauten och skänket denna underbara vy till folket på sociala medier.

O'Hara's jobb för uppdrag på månen och Mars

Två andra fotografier som inte går att missa visar vår planet täckt "av moln som påminner om nysnö i månskenet, och ett med månen som stiger mot det blå av radiatorerna i det ryska segmentet. För att fira vintersolståndet. Tack vare hennes fotografier kan vi se Jorden från en annan synvinkel som annars skulle vara omöjlig.

Efter att ha återvänt till Jorden kommer O'Hara att träna för att på nytt vänja sig vid Jordens gravitation. Hon är bland de första astronauter att delta i CIPHER, Complement of Integrated Protocols for Human Exploration Research, ett program som studerar de psykofysiologiska förändringar som astronauter genomgår i både kort och långvarig rymdomloppsbana. Detta kommer att tjäna till att utveckla strategier för att garantera besättningen välbefinnande under framtida långtidsvistelser på månen och Mars.

Source:

https://www.instagram.com/loralohara/

Image credit: NASA Johnson Space Center / ROBERT MARKOWITZ NASA-JS/Wikimedia commons - Public domain

Advertisement