I Korea finns det bås längs gatorna där man kan stänga in sig om man misstänker att man inte är i säkerhet

av Titti Carlberg

13 April 2024

I Korea finns det bås längs gatorna som man kan stänga in sig i om man misstänker att man inte är i säkerhet
Advertisement

Att promenera ensam under kvälls- eller nattimmar kan som vi vet innebära potentiella risker: Korea har en lösning för att skydda sig mot dessa eventualiteter, låt oss se i detalj vad den består av.

Advertisement

Trygghetsbås i Korea för den som inte känner sig i säkerhet

Trygghetsbås under nattimmarna i Korea

elita.hsrv/Instagram

Det händer ibland att man måste ta sig fram på stadens väger under de mörka timmarna helt ensam, kanske efter att ha blivit lämnad till fots och inte hittat någon skjuts eller så glömde man bort tiden och det blev senare än förväntat. Kort sagt, det finns många olika omständigheter och lika många oförutsedda. Men det innebär inte att vi inte ska kunna röra oss i säkerhet vilken tid som helst under dygnet, men tyvärr är det inte så och det kan aldrig finnas för många försiktighetsåtgärder.

Av denna anledning har Korea skapat ett system för att få människor att känna sig säkrare: för de som inte känner sig bekväma eller är rädda för att bli förföljd av någon, är det nu möjligt att hitta ett skyddsrum i säkerhetsbåsen och trycka på en "SOS-knapp". Denna lilla struktur som finns på halvönsregionen i Östasien visas i ett klipp av en digital skapare i Korea, Elita Hasarova på Instagram.

Advertisement

Så här fungerar säkerhetsbåsen i Korea

elita.hsrv/Instagram

"Är det inte fantastiskt!?" skriver influencern, "hoppet är att ingen ska känna sig osäker, och ja, Korea tänkte på detta och skapade ett trygghetsbås. Vad tycker du?". Filmen visar "the Safety booth" som har ett extern trappsteg genom vilken man går in och trycker på nödknappen. 
"Tror du att någon förföljer dig? Oroa dig inte, för i Korea har man designat detta bås för att skydda dig" står det i videon.
"När du trycker på knappen stängs dörren och polisen kommer snabbt till din hjälp. Ingen kan komma in och du är i trygghet.".

Men om någon tränger sig in i båset samtidigt med dig frågar någon? Ja, då blir även den personen inlåst i en fälla, eftersom polisen skulle komma i tid och inte lämna någon flyktväg. Men vad tycker webbanvändarna om detta bås som är för att skydda medborgarna?

 

Många tycker att idén är exceptionell, vilket understryker det här landets känslighet i detta avseende: "Korea är fantastiskt när det handlar om trygghet", "det är skönt att vara i ett land där jag kan försvara mig" skriver en person, medan en annan understryker vikten av bättre medborgerlig utbildning för att komma till rätta med problemet. Några tycker att båsen påminner om de gamla telefonkioskerna i vilka man kunde kontakta polisen, de tycker att den här versionen är väldigt användbar. Specifikt är denna säkerhetsmonter belägen i Ilsan New Town i Sydkorea, berättar Elita i kommentarerna.

"Wow, det verkar fantastiskt, detta bås skulle även behövas i andra länder" kommenterar någon. Att veta att det finns en plats längs gatan där det är möjligt att kalla på hjälp är betryggande, men är det tillräckligt för att medborgarna ska kunna känna sig trygga under en nattpromenad och för att hindra dåliga händelser? 

Vad tycker du, skulle du vilja att dessa fanns i ditt hemland?

Advertisement